Les promeses d'inversions en infraestructures –una autèntica pluja de milions, 4.200 durant aquesta legislatura– que va fer la setmana passada Mariano Rajoy a Catalunya estan lluny de veure's reflectides al projecte de pressupostos de l'Estat per al 2017 presentat aquest dimarts. Però més encara si es tracta de Rodalies Renfe, per a les quals hi ha previstes actuacions del Ministeri de Foment per 271 milions d'euros, molt lluny del total de 1.882 anunciats pel president del govern espanyol.

Segons el detall de les inversions del Ministeri de Foment presentat pel ministre Íñigo de la Serna, les principals actuacions en Rodalies i xarxes ferroviàries de proximitat a tot l'Estat suposaran una inversió de 374 milions d'euros. Al denominat "nucli de Catalunya" (Barcelona, Girona i Tarragona) se'n destinaran 271, és a dir, una mica més de la meitat que correspondrien si la promesa de Rajoy (1.882 milions fins al 2020) es distribueix en quatre anualitats.

Quant al corredor mediterrani, Foment hi preveu invertir 715 milions d'euros per a tots els trams, inclosos els tres catalans. Rajoy va assegurar que s'hi destinarien 667 milions d'euros només per a aquests trams, la qual cosa torna a obrir dubtes sobre si realment es complirà el compromís del cap de l'Executiu espanyol davant la societat civil catalana.

De la Serna, però, ha assegurat que la inversió del seu ministeri a Catalunya serà el 2017 de 1.306 milions d'euros. "Amb això es compleixen els compromisos perquè el president va exposar un pla per a quatre anys", ha manifestat. Segons les xifres de Foment, l'increment és del 5,2 respecte a l'any anterior i del 46,4% sobre el total de l'obra executada.    

Per que fa al conjunt de l'Estat –una caiguda del 10'9% del total de les inversions– el titular de Foment ha justificat la davallada a través de tres arguments. El primer, que l'any anterior l'Acord de no disponibilitat va impedir d'aplicar el total del Pressupost total, de manera que la caiguda hauria estat, en realitat, del 6'1%. El segon motiu seria la interinitat de l'executiu espanyol. El tercer, que quedarien sols sis mesos per a l'aplicació del pressupost i per això no incloïa una partida major per al 2017.