L'Estat creu que l'Operació Diàleg amb Catalunya avança amb vent de popa, malgrat que aquesta setmana el Congrés ha aprovat –amb els vots del Partit Popular, el PSOE i Ciutadans– el suplicatori perquè l'ex-conseller de la Presidència, Francesc Homs, sigui jutjat pel Tribunal Suprem per posar les urnes del 9-N. El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha estat interpel·lat per El Nacional en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres obre si el gest perjudica el diàleg i la resposta del també ministre d'Educació i Cultura ha estat refugiar-se en el compliment de la llei.

"És una autorització de les Corts perquè un tribunal pugui investigar un diputat. Ningú està per sobre de la llei, ha de ser complida per tots i és la mateixa per a tots. Fins i tot, hi ha qui es presenta a les eleccions dient que els polítics no poden tenir furs", ha tancat Méndez de Vigo. 

La resposta arriba després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, assegurés que el suplicatori posaria "més pedres" a la maleta del diàleg. El discurs del president va tenir lloc el passat dimecres en l'acte convocat pels partits catalans i de fora de Catalunya defensors del sobiranisme, com a protesta contra "la judicialització de la política". Però el suplicatori, així com la citació per declarar de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, o la suspensió del jutge Santiago Vidal, sí que són gestos entesos com una ruptura de ponts, o manca de realitat, segons la Generalitat.

Així i tot, Méndez de Vigo continua en sintonia amb allò que creu el govern espanyol, després que ha afirmat que "aquesta és la legislatura del diàleg". I sobre si havia respost a la carta del conseller d'Economia i vicepresident, Oriol Junqueras, la vicepresidenta i ministra d'Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, De Vigo ha dit que "tota comunicació té resposta". Finalment, ha tancat el capítol Catalunya recordant que Santamaría ha instal·lat un despatx a la Delegació del govern espanyol, com a mostra gairebé efectiva –al seu parer– que el diàleg avança sense fissures.