L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que anirà a judici amb la "cara ben alta" i sense "cap problema", perquè considera que va complir amb el seu "deure" en la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014.

Mas ha reaccionat a través de les xarxes socials a Internet: "Anirem a judici amb la cara ben alta i amb el sentit del deure complert", ha escrit.

El líder del PDeCat (abans CDC) ha remarcat que, segons la seva opinió, se'ls jutja "per les idees, per escoltar la gent, per posar les urnes i per defensar la llibertat i la democràcia".

JxSí denuncia "l'assetjament" de l'Estat

Per la seva banda, Junts pel Sí ha criticat durament que el TSJC ja hagi fixat judici contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau i que, en paral·lel, hagi anul·lat les ponències de les lleis de desconnexió a petició de C's. 

La diputada Marta Pascal ha acusat l'Estat d'"assetjar" els dirigents sobiranistes amb l'objectiu d'"amputar" el procés.

"Si volen fer callar alguns rostres coneguts, han de saber que ho tornaríem a fer", ha reblat.

En aquesta línia, ha dit que la judicialització del 9-N "interpel·la tots els demòcrates, també els espanyols". Malgrat la voluntat de l'Estat de "posar en entredit" la tasca parlamentària, els grups independentistes seguiran endavant amb el mandat del 27-S, ha avisat.

Judici del 6 al 10 de febrer

Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau aniran a judici pel 9-N del 6 al 10 de febrer del 2017. Així els ho han notificat aquest divendres. Seran cinc dies de judici, a la Sala Civil i Penal del TSJC.

Mas, Ortega i Rigau estan acusats d'haver desobeït intencionadament el TC i d'intentar fer creure que havien deixat l'organització de la consulta del 9-N en mans de voluntaris: "Generar l'aparença que les actuacions administratives públiques es paralitzaven i el procés quedava exclusivament en mans de ciutadans voluntaris, quan en realitat no era així", diu l'escrit d'acusació. I assegura que "els acusats eren plenament conscients que amb això trencaven l'obligat acatament a les decisions del Tribunal Constitucional".