Amb el 155, Mariano Rajoy va apoderar-se d'una facultat exclusiva del president català per dissoldre el Parlament i convocar eleccions autonòmiques. Inicialment es parlava de gener o febrer, però finalment el president espanyol va decidir convocar-les al més aviat possible. Aquest moviment ha agafat a contrapeu els partits independentistes, alguns dels quals s'imaginaven unes altres eleccions: les constituents, on cadascú anés pel seu compte. Amb unes autonòmiques, però, el debat sobre la llista unitària ha reaparegut. Amb poc marge: el rellotge està en ple compte enrere.

Durant els últims dies, els contactes s'han intensificat. Especialment durant el passat cap de setmana, mentre tots els partits reunien les seves executives i direccions, els uns han parlat amb els altres. Aquestes converses han anat més enllà dels tres grans partits independentistes, sinó que també han inclòs altres actors, com Procés Constituent o Albano-Dante Fachin, que aquest dilluns va dimitir com a secretari general de Podem i va oferir-se per formar part del mateix "front democràtic" que ha acabat accelerant la seva sortida de la formació morada.

El més entusiasmat amb la idea d'una candidatura unitària és el PDeCAT. La mateixa coordinadora general del partit, Marta Pascal, proposava el passat divendres la confecció d'una "gran llista de país" per l'amnistia dels presos polítics, la defensa de les institucions d'autogovern catalanes i contra l'aplicació de l'article 155. Des de Brussel·les, el president Carles Puigdemont amplificava la crida. "És el moment que tots els demòcrates s'uneixin", defensava.

Puigdemont RTBF ACN

Esquerra Republicana, que lidera les enquestes amb una diferència molt sòlida, ha rebutjat rotundament la reedició de Junts pel Sí, sinó que ha d'anar més enllà. Els republicans només ho contemplarien si hi fos tothom, inclosa la CUP i sectors dels comuns i Podem, com Albano-Dante Fachin. "Si alguna d'aquestes parts falla, estem convençuts que el millor és que cadascú es presenti amb les seves sigles. Les opcions de mitjos queden descartades", deia el seu portaveu Sergi Sabrià aquest dilluns. A Calàbria treballen amb la vista posada en un escenari de llista separada, amb Oriol Junqueras i Marta Rovira al capdavant, incorporant com a molt Demòcrates de Catalunya (liderat per Antoni Castellà) i independents.

La CUP, que ja no va participar de Junts pel Sí i que des de la declaració d'independència ha exigit al Govern que desplegui la República, tampoc no ho veu gens clar. És el més decebut amb l'escenari electoral: encara no ha decidit si s'hi presentarà i, si ho fa, com ho farà. El partit anticapitalista ho decidirà en l'assemblea nacional que celebrarà aquest pròxim diumenge a Barcelona. Contempla "tots els escenaris polítics", però encara no s'ha decidit per cap. Han registrat una marca blanca per si s'acaben incorporant a una hipotètica llista unitària.

L'últim element en discòrdia, Albano-Dante Fachin i tota la gent de Podem que l'ha acompanyat en la seva sortida, ja té creat un partit "instrumental" per si han de sumar-s'hi, com la CUP. Malgrat tot, el mateix Fachin, que ha mantingut converses amb ERC, la CUP i Procés Constituent, admet que les seves idees estan "en un altre univers" respecte a les del PDeCAT. També ha rebutjat incorporar-se a la llista de cap altre partit —tampoc com a independent—, malgrat la mà estesa que li han fet els republicans després de la seva dimissió com a secretari general.

Fachin presos Jordis EFE

Des de les entitats, l'Assemblea Nacional Catalana sí que s'ha pronunciat més clarament a favor d'una candidatura conjunta, com va demanar el seu líder accidental Agustí Alcoberro. Des d'Òmnium Cultural, però, han mostrat un perfil molt més baix i han evitat les ingerències: és un debat que han de tenir els mateixos partits.

Mentrestant, des de la societat civil existeix certa pressió perquè els partits es posin d'acord per fer un front comú a les eleccions "il·legítimes" del 21 de desembre. La iniciativa llistaunitaria.cat ja ha aconseguit més de 230.000 signatures "per una candidatura unitària i transversal, per aconseguir la fi de l'ocupació, la llibertat dels presos polítics i la República".

Amb tot, el rellotge corre. Aquest mateix dimarts a mitjanit acaba el termini per registrar coalicions. Encara que no estigui enllestida, poden salvar la pilota de partit registrant una coalició que després no s'acabi concretant a través de marques blanques. D'aquesta manera guanyaran temps fins al divendres 17 de novembre, quan acaba el termini per registrar les candidatures. El temps corre en contra de la llista unitària.