La comissió d’estudi del Procés Constituent s’ha posat avui en marxa sota la presidència del diputat de Junts pel Sí Lluís Llach, i amb la voluntat del PP de participar-hi només per deixar clar que n’està en contra i per denunciar que una part de la societat “no hi és representada”.

La comissió s’ha reunit avui per primer cop després de la mort de Muriel Casals, que n’havia assumit la presidència, i després que el Tribunal Constitucional hagi admès a tràmit, a petició del govern espanyol, un incident d’execució de la sentència contra la resolució del 9N.

La reunió ha començat amb un aplaudiment a Casals, proposat per la vicepresidenta de la comissió, Gabriela Serra, i secundat per tots els grups presents, inclosos els diputats del PP. Tot seguit, Llach ha pres possessió de la presidència, tot i que el PP ha volgut expressar la seva posició contrària a ratificar la proposta.

El diputat de JxSí ha mostrat la confiança que el debat i el contrast d’opinions permetin trobar “espais de confluència on poder conjuminar la diversitat que sortosament defineix la societat catalana”. Ha recordat que la mesa del Parlament haurà de decidir a partir dels treballs de la comissió si en fa una tramitació específica de les conclusions i ha convocat reunió a inici de la setmana vinent per presentar les propostes del pla de treball.

Com a responsable de la Mesa ha proposat que es tingui en compte “l’estudi de diferents models de constitucions  contemporànies, exemples de processos constituents recents, experiències de models de participació catalana vinculada a processos constituents, modalitats d’elaboració de la proposta de constitució i tipus referèndum plebiscitaris sobre constitucions”. Així mateix ha mostrat l’interès en obrir les portes de la comissió a entitats i experts.

El primer grup a intervenir ha estat el del PP que ha insistit que “difícilment la comissió podrà recollir les opinions de la societat catalana quan una part està absent” en referència “als que no hi són o els que hi son i no tenen voluntat de participar activament”.

Des de JxSí, Marta Rovira ha insistit a animar els grups a participar i ha subratllat que, per bé que la comissió ha estat impulsada només per uns quants grups parlamentaris “representa una part molt majoritària de la Cambra”.

Rovira i Rodríguez han discrepat sobre el posicionament del PP en la junta de portaveus on es va decidir posar en marxa la comissió. Mentre, la portaveu de JxSí ha recordat que en aquella reunió la comissió va tenir el vistiplau del PP, el portaveu popular ha acusat JxSí de treure de context la seva intervenció. “Mal que els pesi serem aquí per recordar-los que estem i serem en contra i que una part de la societat no hi és representada”, ha advertit.

Des de CSQP, Joan Coscubiela, ha instat a “començar debatent allò que tenim en comú, no el que ens separa”. El diputat ha deixat clar “solemnement” que el debat de la comissió es farà “sí o sí”, digui el que digui el Tribunal Constitucional. “No es pot prohibir un poble a debatre, discutir i intentar-se posar d’acord sobre el seu futur”, ha advertit.

També des de la CUP, Mireia Boya, ha ironitzat sobre les intencions del PP en relació a la comissió, i ha convidat a què el debat desbordi el Parlament i arribi al carrer. “Ha de ser la gent qui tingui la darrera paraula i contribueixi amb el seu debat a aquesta constitució, que no s’ha de fer als despatxos sinó al carrer”, ha advertit.