El coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum i exdiputat del Parlament Joan Ignasi Elena ha defensat que és "possible legalment" celebrar una votació d'aquestes característiques a Catalunya. Ho ha dit en una entrevista d'Europa Press després que un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries consideri inconstitucional la disposició dels Pressupostos de la Generalitat del 2017 que contempla el referèndum.

Elena ha dit que el Pacte no pot entrar en "conjuntures polítiques" com les decisions del Consell, però insisteix que el referèndum cap en la legalitat actual i que existeixen constitucionalistes que així ho acrediten.

"Jo em situo al marge de la conjuntura diària. El que sí que afirmo és que és possible legalment celebrar el referèndum a Catalunya sobre el seu futur polític", argumenta Elena, que demana que hi hagi un diàleg entre el Govern central i el català.

No afecta

El Pacte pel Referèndum es va fundar el 23 de desembre com a plataforma de suport a una consulta sobre el futur polític de Catalunya i Elena lidera el Comitè Executiu que s'encarrega de coordinar els seus treballs.

Assegura que el sentit de crear aquest Pacte es manté intacte malgrat el dictamen del Consell: "No l'afecta. El Pacte no parla de Pressupostos ni de legislació concreta, ni de Consell de Garanties ni del que li ocupa o preocupa els representants públics". Afirma que és una eina "cívica" la funció de la qual és buscar adhesions al referèndum i demanar que hi hagi una negociació política sobre aquesta qüestió entre l'Executiu central i la Generalitat.

Elena reivindica "la pluralitat" del Pacte i recorda que formen part d'ell partits i entitats de tendències molt diferents -inclou des de patronals a sindicats i des del PDeCAT a la CUP, entre d'altres- que els uneix la defensa del referèndum català: "No és cosa d'uns quants".

Portar el pacte a Madrid

L'exdiputat, que va militar al PSC fins a trencar amb el partit per no defensar el dret a decidir, ha explicat que el manifest en defensa del referèndum que va impulsar el Pacte ja s'acosta a les 100.000 firmes, la qual cosa expressa "la seva força i transversalitat".

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va proposar la setmana passada de portar les firmes del Pacte davant del Govern central en un últim intent de pactar un referèndum que el president de l'Executiu, Mariano Rajoy, rebutja de ple.

El coordinador explica que no li va saber greu que el president català advoqués per això, però insisteix que correspon al Pacte -que s'ha reunit dues vegades i preveu fer-ho pròximament- decidir que es fa amb aquestes adhesions: "No li dono més transcendència".