Un centenar d'escriptors, artistes, músics, cineastes o periodistes andalusos han signat un manifest titulat "Andalusia pel diàleg", en el qual demanen un referèndum pactat per a Catalunya. Entre els intel·lectuals adherits s'hi troben els escriptors José Manuel Caballero Bonald i Luis García Montero, l'exjutge Baltasar Garzón i el catedràtic de Dret constitucional Javier Pérez Royo, els cineastes Alberto Rodríguez i Benito Zambrano, els actors Salvador Távora, Benito Zambrano i Juan Diego, el guionista Rafael Cobos i el músic Kiko Veneno, entre d'altres.

En el text aposten per una resolució de la crisi catalana per la via del diàleg i la mediació amb l'objectiu d'acordar un referèndum amb garanties democràtiques. Així mateix, proposen obrir un procés constituent en què, "sense precipitacions i sense pors", es pugui debatre el model d'Estat.

També expliquen que el procés català és l'expressió "més crua" de la realitat subjacent, que posa en crisi el model territorial i reclamen la necessitat d'obrir un procés constituent o nou pacte constitucional. Per això, fan una crida al diàleg i a la resolució democràtica del conflicte i entenen que s'ha de fer un "pas enrere" a les veus que pretenen conduir una crisi subjacent cap a una sortida repressiva i recentralitzadora. 

En aquest sentit, els signants demanen no utilitzar les forces i cossos de seguretat de l'Estat en una batalla que entenen que ha de ser "política i democràtica". "No volem als nostres veïns, germans i fills, molts andalusos, sotmesos a les ordres irresponsables de comandaments polítics contra l'exercici de llibertats civils bàsiques a Catalunya", recullen i clamen per no veure repetides les imatges de l'1-O.