El rei Felipe VI ha condecorat aquest dijous diversos protagonistes de les eleccions de 1977, les primeres després de la dictadura. Ho ha fet en un acte al Congrés per a celebrar el quarantè aniversari d’aquells comicis i de la transició. El reconeixement a un dels homenatjats ha aixecat molta polèmica. Aquest ha estat Rodolfo Martín Villa, exministre franquista de Governació entre 1976 i 1979.

Villa és considerat responsable de la massacre de la Vitòria del 1976, quan els cossos i forces de seguretat franquistes van obrir foc contra un grup de treballadors en vaga provocant la mort de cinc persones i més de 100 ferits. Per aquests fets, la Justícia de l'Argentina ha emès una ordre internacional de cerca i captura contra Martín Villa, en el marc d'un procés general per crims contra la humanitat durant la dictadura franquista.

Martín Villa també va concedir la Medalla al Mèrit Policial al policia acusat de tortures durant el franquisme Antonio González Pacheco, conegut popularment com 'Billy el Niño'.

Aquestes són algunes de les crítiques que s'han pogut veure a través de Twitter: