Efectius de la Guàrdia Civil han entrat aquest matí al Parlament de Catalunya per tal de demanar informació sobre l'exdiputat de JxSí i exconseller, Germà Gordó, actualment diputat no adscrit, per ordre del magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Carlos Ramos, que instrueix el cas del 3%, sobre el presumpte finançament irregular de CDC a través de comissions per adjudicacions d'obres públiques.

Els guàrdies, tots ells de paisà, també han intentat entrar al Palau de la Generalitat, però el Departament de Presidència ho ha impedit, tot i que després els ha proporcionat la informació demanada, segons han confirmat a El Nacional fonts del Govern; igualment, s'han personat a la conselleria de Justícia i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologia Informàtica (CTTI). 

Els membres de l'institut armat portaven interlocutòries del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i han acudit a les diferents seus en qualitat de policia judicial. Al Parlament, la intenció dels agents era accedir als arxius de Gordó a través del Departament d'Infraestructures, Equipaments i Seguretat. La Guàrdia Civil ha obtingut una còpia del correu electrònic de Gordó des que és diputat que han dipositat en un disc extraïble.

Els agents han treballat sota la supervisió del fiscal anticorrupció José Grinda. Al Parlament hi han intervingut almenys vuit agents de paisà a més del fiscal, dos dels quals amb el rostre parcialment cobert. Gordó està citat a declarar davant el tribunal del 3% el proper dilluns 24 de juliol.

 

Palau de la Generalitat

Al Palau de la Generalitat s'han personat cinc agents per demaner informació de l'època en què Gordó va ser secretari del govern, entre el desembre de 2010 i desembre del 2012. En concret, el llibre de visites i la relació de l personal administratiu de suport que tenia. Se'ls ha sumat també el fiscal Grinda i s'hi han estat unes vuit hores.

Als agents no se'ls ha permès entrar a l'interior de les dependències per ordre del conseller de la Presidència, Jordi Turull, i se'ls ha fet esperar en una sala del Pati de Cotxeres per entregar-los la documentació requerida. No existia llibres de visites ni tampoc agenda personal de Gordó, requerida posteriorment pels agents.

Se'ls ha entregat la documentació sobre el personal administratiu en paper, però la Guàrdia Civil ha insistit que necessitaven tenir-la en suport informàtic i verificada per un agent. Davant d'això, un agent ha accedit al Palau per la porta de Sant Sever, i ha comprovat les dades entregades en un pen drive.

Departament de Justícia

Per la seva banda, cinc agents de la Guàrdia Civil vestits de paisà han arribat al Departament de Justícia uns cinc minuts abans de les 11 h del matí. No han preguntat pel conseller de Justícia, Carles Mundó, que en aquell moment no es trobava a la conselleria, i han demanat informació de quan Gordó era conseller, en concret el registre de visites, entre desembre del 2002 i gener del 2015. També han demanat la relació de persones que van fer tasques administratives o de secretaria entre el 2012 i el 2016, així com la del grup de subalterns de l'època. No s'ha trobat el llibre de visites: només l'agenda oficial d'actes protocol·laris.

L'exconseller de Justícia està citat a declarar en qualitat d'investigat dilluns de la setmana que ve al TSJC, que es va declarar competent a principis de juny per investigar-lo. La resta del cas l'instrueix un jutjat del Vendrell. El TSJC investiga Gordó pels presumptes delictes de tràfic d'influències, suborn, prevaricació i malversació de fons públics. Dilluns també declararà, en el seu cas com a testimoni, l'extresorer de CDC Andreu Viloca, investigat pel jutge del Vendrell.

Segons l'exposició raonada que el jutge del Vendrell va fer arribar al TSJC i que l'Alt Tribunal va assumir, Gordó i "altres persones" haurien portat a terme una "sèrie d'actuacions" per "requerir a certes empreses abundants donacions a dues fundacions estretament vinculades a CDC, CatDem i Fòrum Barcelona" a canvi de "fer de mitjancer directament o indirecta davant de les autoritats responsables" de l'adjudicació de concursos públics.

Després de saber que estava citat a declarar, el diputat no adscrit va afirmar que aquesta citació "no canvia res", que recau "dins de la més absoluta de les normalitats processals" i que mantenia l'acta parlamentària.

(Amb informació de: Marta Lasalas, Marta Casado i Gemma Liñán)