El Govern ha decidit avui en una reunió extraordinària cessar el secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové, agraint-li els "serveis prestats així com el compromís en defensa de la democràcia". Amb aquesta decisió el Consell Executiu intenta evitar la multa de 12.000 euros diaris que ahir li va imposar el Tribunal Constitucional al número dos del departament de Vicepresidència, que encara figura entre els detinguts de l'operació de dimecres de la Guàrdia Civil. El TC imposava a Jové, per evitar les multes diàries, l'ordre de revocar les resolucions vinculades al referèndum i acordar-ne la suspensió.

"En aquesta via de facto de suspensió de l'estat de dret, el TC ordenava ahir a Jové que realitzés una sèrie d'accions quan ell està detingut i, per tant, és impossible que les faci. Si no, li imposarà una multa de 12.000 euros cada dia", ha recordat el conseller de Presidència, Jordi Turull.

El TC deixa clar en la seva resolució comunicada ahir que abans de les 10 hores del matí de demà, s’imposarà una multa de 12.000 euros diaris a Jové si no compleix tres ordres molt concretes: “revocar qualsevol resolució” que hagi dictat en relació al referèndum; “acordar la suspensió del referèndum il·legal”; i notificar aquestes revocacions i suspensions a tots aquells subjectes públics o privats amb els quals s’hagués contactat en l’exercici d’aquestes competències.

En les conclusions de la resolució s'especifica que, per evitar la multa diària, Jové hauria de justificar que, a més de revocar qualsevol resolució dictada per al referèndum, s'ha clausurat el contingut de la pàgina web i qualsevol instrument de difusió a través de les xarxes i s'ha acordat el cessament de tota col·laboració en la campanya institucional.

El portaveu del Govern ha denunciat que "el TC el que ve a fer, és que li demana: o t'autoinculpes o multa cada dia de milers d'euros". "La millor manera davant aquest despropòsit és decretar el seu cessament", ha explicat.

A la mateixa hora que el Govern estava reunit, Jové declarava a la Ciutat de la Justícia just amb altres dels detinguts dimecres.

Turull no ha concretat com i qui assumirà les funcions del secretari general, tot i que sí que ha avançat que una part les assumirà directament el vicepresident.