El Govern s'ha cansat d'esperar que el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, trobi un dia adequat per convocar la Junta de Seguretat de Catalunya. Aquest matí el Consell Executiu ha acordat convocar aquest òrgan de coordinació entre els cossos estatals i els Mossos "no més enllà" de la primera setmana de juliol. El conseller d'Interior, Jordi Jané, ho ha comunicat als grups parlamentaris en acabar la reunió de Govern.

Al vespre, el president, Carles Puigdemont, ha concretat que la reunió serà el 3 de juliol. “No podem esperar més. És una qüestió de prioritats. No acceptarem més que ens estiguin desnonant del nostre autogovern”, ha advertit Puigdemont durant la seva intevenció en la cloenda d'una conferència empresarial.

La Junta de Seguretat de Catalunya no es convoca des de l'any 2009. Jané ha emplaçat repetidament el ministre a fixar la reunió que considera especialment urgent, atès que Catalunya es troba en nivell 4 sobre 5 d'alerta terrorista. Aquesta situació contrasta, com s'ha encarregat de recordar la consellera de Presidència, Neus Munté, amb la trobada que la Junta de Seguretat del País Basc va celebrar la passada setmana.

"Convocar la Junta de Seguretat és potestat del president de la Generalitat i l'ordre del dia està ja pactat", ha recordat Munté que ha atribuït a "excuses" la dificultat per concretar la reunió d'aquest òrgan. "Fent ús d'aquesta capacitat que té el president de la Generalitat hem decidit convocar sens més demora la Junta", ha reblat.

La consellera ha mostrat el convenciment que també el ministre hauria de compartir la necessitat de celebrar la reunió i s'ha preguntat "per quin motiu des del Ministeri de l'Interior es manté aquesta negativa".