Des del moment en què s'ha fet públic que els Mossos havien detingut l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, per les seves funcions de policia judicial, s'ha disparat la tensió entre la Conselleria d'Interior i la CUP, però també les crides des del Govern i Junts pel Sí instant a evitar que s'esberli la unitat de les forces independentistes.

Paranys de l'Estat

“No hem de caure en la trampa que ens para l’Estat espanyol”, ha advertit la consellera de Presidència, Neus Munté, tot advertint que l’objectiu és provocar la divisió. “El problema no són els Mossos, sinó el govern espanyol i la judicialització constant de la vida política de Catalunya”, ha advertit en declaracions a Catalunya Ràdio.

Munté ha recordat que els Mossos actuaven en compliment a les seves funcions de policia judicial i ha reclamat que no es posi el focus damunt el cos català, “que ha demostrat un tarannà absolutament respectuós amb els drets i les llibertats”.

Ha insistit que el problema és el govern espanyol, que avui prenia possessió, per la qual cosa ha fet una crida, no només als independentistes sinó a tots els demòcrates: “Estem davant una persecució idees i aquí el que val la pena és no dividir-nos, no perdre de vista l’autèntic problema i treballar per fer front a aquest dèficit democràtic de l’Estat espanyol”.

"No focalitzar en el missatger"

El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha subratllat a migdia des de Vilanova i la Geltrú que l’acció dels mossos no deriva d’“una ordre del Govern o de la conselleria" sinó que "és una ordre judicial que els mossos tenen l’obligació de complir com a funcionaris públics”.

Jané ha reclamant, en nom del Govern, que “no es focalitzi” la polèmica en els agents policials, “en el missatger”, en comptes de situar-lo en “qui fa l’encàrrec”.

Desenfocar la qüestió

En termes similars s'ha expressat el conseller de Justícia, Carles Mundó, que ha advertit que “el rellevant no són els Mossos sinó qui ha iniciat aquestes actuacions per la via penal, per despenjar l’estelada, i centrar-ho en els Mossos és desenfocar la qüestió”.

El vicepresident, Oriol Junqueras, ha fet una crida a evitar divisions a través de Twitter.

Dirigents d'ERC i del PDECat han expressat també apel·lacions a la unitat a través de les xarxes.