L'exconseller Germà Gordó ha decidit abandonar el PDeCAT i el grup parlamentari de JxSí, i mantenir l'escó com a diputat no adscrit a la Cambra catalana. Ho ha anunciat a les nou del matí a través d'un comunicat on atribueix aquest moviment a la voluntat de la plataforma que lidera, Nova Convergència. "Aquesta decisió, a més de posar fi al conflicte amb la direcció del PDeCAT, és una declaració d'intencions polítiques", assegura. Amb l'acta de diputat, Gordó conserva la condició d'aforat.

Divendres, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obrir investigació contra Gordó pel cas del 3%. L'imputa els delictes de tràfic d'influències, suborn, prevaricació i malversació de fons públics, entre d'altres. El mateix divendres, el PDeCAT va fer un comunicat conjunt amb el diputat anunciant que abandonava la comissió de Justícia però mantenia l'acta de diputat. No obstant, després de fer-se públic el comunicat la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, que era de viatge a Eslovènia, li va demanar per telèfon i, públicament, per Twitter que abandonés l'escó. Gordó va replicar que no tenia intenció de marxar de la Cambra catalana i va avançar a través de les xarxes la voluntat de deixar el PDeCAT i passar al grup mixt.

Incomprensible

L'exconseller fa en el seu comunicat d'avui referència a aquest "canvi de criteri" del partit que titlla d'"incomprensible". "Es va produir un punt d'inflexió que de manera evident ha portat a una situació de pèrdua de confiança mútua", assegura. Així mateix, retreu que JxSí treballar per fixar que sigui l'apertura del judici oral i no la investigació el que marqui "el moment processal" en què un diputat ha d'abandonar les seves funcions -"que no pas l'acta de diputat"-. "Per contra, a mi se'm demana que abandoni la meva condició de diputat ara, en aquest moment inicial, quan evidentment no es parla d'apertura de judici oral", es lamenta a més d'assenyalar que hi ha altres electes del PDeCAT que es troben en situació d'investigats sense que se'ls qüestioni.

"No té cap sentit defensar el dret a la presumpció d'innocència si no es pot materialitzar, és com si algú defensa el dret a l'autodeterminació però no el deixa exercir", retreu.

Discrepàncies polítiques

En el text, de més de dues pàgines, el diputat recorda la seva llarga militància a CDC, assegura que sempre ha assumit les decisions del seu partit tant si les compartia com si hi tenia alguna discrepància. En aquest punt, afegeix que els darrers anys ha expressat opinions sobre qüestions ideològiques i estratègiques que no van ser compartides per la direcció, i els darrers mesos ha discrepat en moltes ocasions en qüestions d'especial rellevància, "com ara declarar obsolet un actiu tan immens com CDC" o deixar de banda "valors essencials" que han quedat "amagats per la pressió del joc parlamentari".

L'exconseller deixa clara la seva voluntat de fer sentir la seva veu a la Cambra. "Aquest pas serà per a mi una nova porta oberta al futur de la política catalana en la qual miraré, mirarem, d'aportar idees, principis i actuacions que en aquests moments estan quedant orfes de representació", assegura en el text on avança que treballarà a partir de la plataforma Nova Convergència.

En fer-se pública aquesta nota, l'exconseller no havia comunicat la seva decisió a la direcció del PDeCAT ni a la de JxSí, tot i que en el text explica que ha abordat el tema amb alguns companys de partit i del grup. Gordó tanca el seu comunicat assegurant que manté "la mà oberta a col·laborar" tant amb els seus companys de viatge "de sempre" com "amb els nous" amb els quals es proposa "construir el futur", i assegura que la seva decisió és molt meditada i "no és contra ningú".