Ha tornat Franco?”, aquesta és la pregunta que s’ha fet l’eurodiputada belga Helga Stevens arran de la decisió del Tribunal Constitucional d’anul·lar tots els acords del Parlament d'octubre del 2016, entre els quals el que insta el Govern de la Generalitat a celebrar un referèndum el 2017.

En un tuit de resposta a l’eurodiputat català Ramon Tremosa, que donava a conèixer la notícia, Stevens lamenta la resolució del TC preguntant-se que passa “amb l’autonomia catalana”, amb la “llibertat de paraula i opinió” i amb “l’autodeterminació i respecte pels ciutadans”.

Helga Stevens és eurodiputada belga i vicepresidenta del Grup dels Conservadors i Reformistes Europeus. Forma part del partit Nieuw-Vlaamse Alliantie, el partit independentista flamenc que va guanyar les passades eleccions estatals, que presideix el govern flamenc i que governa a la ciutat més important de Flandes, Anvers.

L’eurodiputada s’ha mostrat favorable al procés sobiranista català i, de fet, va assistir a la conferència que el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva van fer a Brussel·les per explicar el full de ruta independentista, recordant que tots tres van fer una exposició “molt convincent”, ja que defensen “una societat democràtica i oberta dins de la Unió Europea”.