Felip VI no preveu canvis en la situació entre Catalunya i Espanya l'any vinent. Ho ha deixat clar en tancar el seu discurs als Premis Fundació Princesa de Girona, acte on ha coincidit amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "L'any que ve, quan ens tornem a trobar, tindrem una vegada més l'oportunitat de reafirmar el nostre compromís amb els valors que han fet créixer Catalunya i, per tant, tot Espanya", ha sentenciat.

Durant el seu discurs, Felip de Borbó no ha fet cap referència explícita al procés ni respecte a la Constitució –a diferència del dur discurs contra l'independentisme que va fer ahir al Congrés– i ha volgut subratllar el seu "compromís" amb Catalunya. "Vol dir creure en aquesta terra i estimar-la", ha dit. Aquesta és la primera vegada que el monarca i Puigdemont coincideixen després que aquest últim anunciés la data i la pregunta del referèndum.

Tot i això, gairebé tot el seu parlament –a estones en català i a estones en castellà– ha girat al voltant del talent dels joves i en els reptes i incerteses laborals que se'ls plantegen. Ha destacat especialment la necessitat que hi hagi "lideratge polític" i "un important grau de consens" per adaptar el marc educatiu i la legislació laboral als canvis tecnològics.

L'únic moment en què el rei s'ha permès una llicència, ha estat al principi del seu parlament, aprofitant que es trobava a Girona. "Sé que no és una manera gaire ortodoxa de començar, però abans que res deixeu-me felicitar el Girona per l'ascens a Primera Divisió", ha dit.  A partir d'aquí, discurs cenyit a l'ocasió i, a diferència d'altres edicions, amb gairebé cap referència a Catalunya.

En aquest acte anual d'entrega dels Premis de la FPdGi, Felip de Borbó ha parlat en un to totalment diferent al que va utilitzar ahir a Madrid. En aquella ocasió, el Rei sí que va reclamar explícitament respecte a la llei i a la Constitució. Avui, en canvi, ha utilitzat el català en gran part del seu discurs, especialment, en els moments en què ha parlat sobre els vincles emocionals amb Catalunya.

Compromís ferm i sincer

Felip VI ha posat en relleu el seu "compromís" amb els valors que han "engrandit" Catalunya. D'ells, el monarca espanyol n'ha dit que han estat "la base del seu progrés i, per tant, del progrés de tot Espanya".  La referència ha arribat al final del seu parlament, just després d'elogiar la tasca de la fundació i el seu lligam "ferm i sincer amb aquesta terra, amb Girona, amb Catalunya". 

Dels premiats, el monarca n'ha destacat la contribució que han fet a la societat en aquells camps on se'ls ha guardonat: arts i lletres, empresa, investigació científica, social i entitat. I sobre els reptes i incerteses, el rei d'Espanya ha volgut posar-ne dos damunt la taula: l'impacte de la intel·ligència artificial al món laboral i "la urgència i necessitat" de recórrer a l'educació a l'hora d'ensenyar valors com "l'autonomia, la capacitat de reflexió, l'empatia i l'aprenentatge continu".