Després de dies de forta polèmica per l'exposició d'una estàtua eqüestre de Franco al Born, on havia patit llançaments d'ous i pintades, aquesta nit la figura ha sigut tombada. Tal com es pot veure a les fotografies, l'estàtua visiblement pintada i coberta amb una bandera que barreja la independentista i l'homosexual, es troba ara a terra.

Segons ha pogut saber El Nacional, haurien sigut tres joves els que han tombat l'estàtua sacsejant-la durant una estona. Dos d'ells han marxat corrents, però el tercer hauria quedat retingut per la Guàrdia Urbana que finalment l'ha deixat anar. També els Mossos s'han desplaçat al lloc un cop han estat informats dels fets.

Poca estona després de conèixer-se la notícia, l'Ajuntament ha anunciat que retirarà permanentment l'estàtua en les pròximes hores. L'obra forma part d'una exposició organitzada pel mateix ajuntament de Barcelona que pretén criticar la permissivitat amb els símbols de la dictadura al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona.

Des de la presentació de l'exposició per part del consistori hi va haver molta polèmica en posicionar-s'hi clarament en contra els grups municipals d'ERC i CiU. Un cop instal·lada l'estàtua, però, la polèmica i les crítiques s'han traslladat al carrer. Des de dilluns passat, havia rebut llançament d'ous, pintades, i fins i tot se li ha col·locat una nina inflable sobre el cavall.

L'estàtua de Franco, aquest dijous a la nit / Lluís Bou

Aquest és el moment en què han fet caure l'estàtua:

Els veïns han aprofitat l'expectació despertada pels fets per mostrar la seva disconformitat amb l'exposició amb cartells que han penjat per la zona.

Lluís Bou