El Govern espanyol no hauria fet tot el que era a les seves mans per resoldre el caos de l'aeroport del Prat del mes de maig passat per la falta de policia als controls. Arran d'un canvi en les normatives europees, el volum de feina dels controls de passaports va disparar-se, però no hi havia prou agents per cobrir-ho, cosa que va provocar llargues cues de fins a tres hores.

Des de l'Estat es podria haver notificat a la Unió Europea una "excepció de les noves normes" per ajornar-ne l'aplicació quan es disposés de prou recursos. El Govern espanyol, però, no va recórrer en cap moment a aquesta opció, cosa que sí que van fer dotze països europeus.

Així ho explica la Comissió Europea en una resposta a l'eurodiputat del PDeCAT Ramon Tremosa. "La Comissió està disposada a ajudar els Estats membres que s'enfronten a dificultats relacionades amb l'aplicació de les noves normes", asseguren, i concreten que disposen del Fons de Seguretat Interior per donar "ajuda financera".

Pel que fa els països que no demanen ajuda, la Comissió entén que "consideren raonable un temps d'espera més alt" sense arribar a ser "desproporcionat", cosa que justificaria l'excepció.

Paral·lelament, es duu a terme un seguiment per comprovar que s'estan "garantint els recursos adequats per als controls de les fronteres". L'avaluació se sabrà com a màxim el 8 d'abril de 2019.