Les declaracions de l'exministre José Manuel García-Margallo en un programa de televisió sobre que Espanya presumptament deuria favors a altres països per acords secrets contra Catalunya han fet reaccionar ERC i el PDeCAT al Congrés demanant la compareixença de l'exministre a la comissió d'Exteriors. Tanmateix, la iniciativa dels portaveus Joan Tardà Jordi Xuclà podria no arribar a bon port per la pèrduda de la condició de titular ministerial de Margallo, ara diputat, cosa que l'avalaria per evadir el control parlamentari, si la mesa així ho decideix. 

Després de registrar la petició, Tardà ha lamentat que les afirmacions de Margallo "són la millor prova del joc brut que ha fet l'Estat contra la demanda legítima de Catalunya: dins, recorrent a la via judicial; i fora, practicant la pitjor política, des de la distorsió, la mentida i el menyspreu a una realitat catalana que sempre ha volgut amagar", ha dit. També s'ha queixat que aquesta seria "la vella expressió de la resposta autoritària" i ha recordat que la resposta dels partits independentistes, serà "la defensa de la democràcia, i molt més, davant aquells que ens la pretenen negar", ha reblat.

erc margallo

Xuclà ha denunciat el fet com un intent de "frenar la llibertat d'expressió política i el punt de vista legítim", del sobiranisme. Ha recordat que van aparèixer fa mesos algunes evidències de l'anomenada comissió Barretina, que hauria treballat durant cins anys, per bé que les afirmacions de l'exministre haurien constituït "la prova" que efectivament hauria existit la unitat. "És un escàndol majúscul", ha reblat. Per això, el PDeCAT ha registrat juntament amb la compareixença també una bateria de 17 preguntes i demandes al govern espanyol, entre les quals es troben: 

– Quins favors deu el Govern espanyol a cadascun dels països bàltics/ Canadà/ Vaticà, com a conseqüència dels viatges i actuacions del Govern per evitar que es posicionessin a favor del procés català?

– Quin cost econòmic han representat o representessin per a les arques públiques les actuacions i "favors" realitzats o que ha de Espanya a cadascun dels països anteriors, a canvi d'evitar que es posicionessin a favor del procés català?

– ¿El Govern tenia coneixement de les reunions setmanals dels divendres, del ministre d'Afers Exteriors amb ambaixadors i cònsols, l'anomenada "comissió barretina" per tal d'incidir directament sobre l'opinió pública de qualsevol país que es pronunciés a favor de processos català ? En cas afirmatiu, ¿Van participar altres membres del Govern en algunes de les reunions esmentades?

La qüestió és que la petició ha de ser revisada per la Mesa de l'òrgan, que està composta per dos diputats del Partit Popular –Guillermo Mariscal i Pilar Rojo–, dos del PSOE –José Miguel Camacho i José Zaragoza– i un d'Unidos Podemos-En Comú –Raimundo Viejo–. Perquè la petició prosperi necessitaria majoria, si d'un cas ordinari de compareixença d'un ministre es tractés, com va fer Maria Dolores de Cospedal (Defensa) fa uns mesos, sobre el cas del Iak- 42, Cristóbal Montoro (Hisenda) pels impostos, o Álvaro Nadal (Energia, Turisme i Agenda Digital), per la pujada de la llum.

El debat, però, està obert. Fonts parlamentàries consideren que el tràmit no seria possible perquè ja no és ministre, sinó diputat, i no està sotmès al control parlamentari. A més, tampoc hi haurien precedents sobre aquest fet. Ara bé, fonts d'ERC contraargumenten que això, en tot cas, és una decisió "política" perquè altres personalitats, com ara el president d'ADIF, sí que van retre compte al Congrés sense ser ministres. Aquesta persona, però, està vinculada a l'administració perquè li va oferir uns servei a Foment. 

Un altre cas diferent seria una comissió d'investigació, com la de l'exministre Jorge Fernández Díaz, on és obligatori comparèixer, tot i no ser ministre, sinó diputat. Aquí no hi hauria dubte. Xuclà ha emprat aquest exemple, tanmateix, però ha reconegut que finalment la decisió dependrà de la voluntat de Margallo i de la mesa del Congrés.

Des d'Unidos Podemos informen que es pronunciaran un cop es formalitzin les dues peticions, i al PSOE ho estan estudiant en aquests moments.