En el món de la diplomàcia res no és gratuït. Menys encara, quan pel mig hi apareix la subtil diplomàcia vaticana. Per aquesta raó ha provocat tota mena d’especulacions l’estrany triangle que s’ha dibuixat les darreres hores entre Madrid, el Vaticà i Andorra. En el rerefons, el procés independentista català.

Ha estat un moviment ràpid. Va començar dilluns amb una entrevista entre el ministre José Manuel García Margallo, i el secretari del Vaticà per a les Relacions amb els Estats, Paul Richard Gallagher. I es tancarà avui i demà amb una visita del responsable diplomàtic vaticà a Andorra.

Margallo i la DUI

Al Vaticà aquest dilluns, el ministre Margallo va fer entrega al seu homòleg d’una carta on exposava les raons de la negativa espanyola a acceptar el debat independentista català. El titular d’Exteriors no va tenir inconvenient a admetre després de la trobada que havia abordat amb l’arquebisbe els efectes d’un referèndum unilateral d’independència i que havia exposat crítiques a les gestions catalanes al món per defensar el procés.

Aquestes declaracions van provocar ahir la resposta del conseller d’Exteriors, Raül Romeva, que va retreure a Margallo que no actua com a ministre de tots quan carrega al món contra el procés català, a més d’insistir en la voluntat de la Generalitat de fer sentir la seva veu en la política internacional. Romeva fins i tot va ironitzar sobre el contingut d’aquella cita vaticana que no ha transcendit.

En aquest context, avui comença el viatge oficial de dos dies que l’arquebisbe Gallagher protagonitza a Andorra.

Operació Catalunya

Si la reunió de dilluns va provocar sorpresa, les especulacions no han fet més que créixer amb aquesta visita pirinenca, que es produeix just quan la justícia andorrana investiga si s’han produït amenaces contra els accionistes majoritaris de la Banca Privada d’Andorra dins de l’anomenada Operació Catalunya.

Precisament, en el marc d’aquestes investigacions s’ha publicat aquest estiu que el president en funcions, Mariano Rajoy, hauria enviat el seu cap de Gabinet, Jorge Moragas, i el secretari d’Estat de Comerç, Jaime García Legaz, a Andorra per reclamar als propietaris del Banc les dades dels comptes de l’expresident Pujol. Tot plegat, abans que el mateix Rajoy visités Andorra el mes de gener.

Gallagher a Andorra

Avui, en el seu viatge oficial, el secretari Gallagher té previst reunir-se amb el cap del Govern, Antoni Martí Petit, i el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, a més de visitar el Consell General d’Andorra i entrevistar-se amb el Síndic General, Vicenç Mateu.

El representant de la diplomàcia vaticana presidirà l’eucaristia amb motiu de la Festa de la Mare de Déu de Meritxell, patrona del Principat, acompanyat del copríncep Joan-Enric Vives, el bisbe d'Urgell, un bisbe de perfil catalanista i amb bons contactes al Vaticà.