El tradicional missatge de Nadal del Rei, Felip VI, té l'anomenat desafiament català com a clar destinatari polític. El Monarca ha exigit "respecte a la llei" davant d'un any de judicis i citacions contra els líders independentistes relacionats amb el procés, des de l'expresident de la Generalitat Artur Mas a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i en què el Govern Puigdemont-Junqueras vol dur a terme un referèndum d'independència pactat o no amb l'Estat.

"Vulnerar les normes que garanteixen la nostra democràcia i llibertat només porta, primer, a tensions i enfrontaments estèrils que no resolen res i, després, a l'empobriment moral i material de la societat", assenyala el rei d'Espanya.

El cap de l'Estat espanyol fa aquest advertiment al passatge del discurs referit a la "convivència". Al·ludeix, en primer lloc, a la necessitat de "respecte i consideració als altres" com a garantia de la convivència, i esmenta les persones grans, el respecte entre homes i dones i les escoles. També assenyala que "la intolerància i l'exclusió, la negació de l'altre o el menyspreu al valor de l'opinió aliena, no poden cabre en l'Espanya d'avui". I afegeix: "Com tampoc no són admissibles ni actituds ni comportaments que ignorin o menyspreïn els drets que tenen i que comparteixen tots els espanyols per a l'organització de la vida en comú. Perquè el progrés, la modernització, el benestar, requereixen sempre una convivència democràtica basada en el respecte a la llei". Una clara al·lusió als independentistes catalans i el referèndum.

Grandesa i ànima espanyola

El missatge del Monarca és concomitant amb el del Govern de Mariano Rajoy –que no en va és responsable del discurs reial– amb el procés independentista català i la seva idea que els catalans no poden decidir sobre la "sobirania" que correspon a tots els espanyols. De fet, la primera part del discurs de Nadal del rei d'Espanya és un cant a l'"orgull" de sentir-se espanyol concretat en valors com l'esforç i la solidaritat: "Sou capaços de reaccionar amb qualsevol emergència, provant sempre que, allà on faci falta [...], hi ha un espanyol que demostra amb obres la grandesa i l'ànima més profunda de la nostra terra".

 

El rei Felip VI durant el missatge de Nadal, enregistrat al seu despatx de la Zarzuela / EFE

Consensos futurs

Felip VI es refereix a la qüestió catalana després de parlar de crisi econòmica i dels "grans sacrificis" que ha comportat, expressant el desig que es creï "molta més ocupació i de qualitat", així com la "complexa situació política" que s'ha "superat". Aquí celebra la constitució del Govern i la superació del període d'interinitat de gairebé un any gràcies al suport finalment del PSOE a la investidura del candidat del PP –prèvia dimissió forçada del líder socialista Pedro Sánchez–. El Rei considera "essencial, de cara al futur" que "el diàleg i l'entesa entre els grups polítics permeti impulsar els consensos bàsics".

Raons per a la unió

Després d'una extensa reflexió sobre l'impacte de la revolució tecnològica a escala global, Felip VI finalitza el seu missatge amb una nova al·lusió als independentistes en afirmar que Espanya podrà vèncer les dificultats "si entenem que ja no vivim temps per tancar-nos en nosaltres mateixos, sinó per obrir-nos al món; si tenim clar que no ho són tampoc per a fractures, per a divisions internes, sinó per posar l'accent en allò que ens uneix, construint sobre la nostra diversitat."

"Temps, en fi, en què tenim motius i raons més que poderoses per a la unió, per treballar tots junts", acaba el Monarca abans de felicitar les festes en basc, català i gallec, i dir bona nit i desitjar un "bon i pròsper 2017" en castellà.