El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres una proposta de resolució de la CUP i una altra de CSQP per instar el Govern a acusar CDC en el cas del Palau. Ho ha fet amb el vot a favor d'ERC tot i que dimarts el Govern havia decidit de manera unànime esperar la sentència abans d'actuar contra Convergència en aquest cas. L'executiu va debatre aquest tema després que el vot de la conselleria de Cultura va impedir divendres passat que el Consorci del Palau inclogués CDC en l'acusació.

Tota l'oposició ha votat a favor de les propostes, mentre que el vot de JxSí s'ha dividit: ERC, així com Demòcrates i MES, han votat a favor, el PDeCAT, s'hi ha abstingut, i dos diputats independents de JxSí -Germà Bel i Josep Maria Forné- han votat en contra de les propostes.

El posicionament que el Govern havia adoptat de manera unànime aquest dimarts, va ser acordat prèviament en una reunió al despatx del president, Carles Puigdemont, a la qual van assistir el vicepresident, Oriol Junqueras, la consellera de Presidència, Neus Munté, i el conseller de Justícia, Carles Mundo.

La decisió dels republicans ha provocat malestar en el PDeCAT mentre que Esquerra, que ha reunit aquest matí la seva direcció ampliada, amb els diputats del Parlament, per decidir el vot, assegura que el seu suport a aquestes resolucions no contradiu l'acord del Govern. 

Les propostes de CSQP i la CUP

La proposta de CSQP que s'ha aprovat insta el Govern a iniciar "les gestions necessàries perquè el Consorci actuï com a acusació particular davant CDC" i demana que es torni a convocar una reunió del Consorci per tal que la Generalitat pugui modificar la seva posició. 

Per la seva banda, la proposta de la CUP insta al Govern a canviar la seva orientació de vot i així exercir d'acusació contra CDC.

A l’hora de defensar el vot, han sortit tres diputats en nom de JxSí per defensar les diferents posicions dins del grup. L’independent Germà Bel ha argumentat que la CUP i CSQP fan un diagnòstic erroni i que qui s’ha de rescabalar és als ciutadans i no al Palau. El republicà Gerard Gómez ha defensat que el vot d’ERC és coherent amb l’impuls de la lluita contra la corrupció del Parlament i lleial amb el Govern. Des del PDeCAT, Albert Batet ha defensat no fer “seguidisme” de la fiscalia que, segons ha dit, ha pactat amb Felix Millet i Jordi Montull “una rebaixa de pena a canvi d’acusar un partit polític”.

Sense efecte

Les resolucions no tindran cap traducció pràctica atès que, simultàniament, durant el judici del cas Palau a l'Audiència de Barcelona, el Consorci del Palau de la Música ha mantingut definitivament la seva posició de no acusar CDC per l'espoli de la institució musical en el tràmit de presentació de les conclusions definitives, de manera que ja no podrà modificar-se la seva posició en el procediment.

L'advocat del Consorci, Francesc Claverol, ha mantingut en la sessió a l'Audiència de Barcelona d'aquest dimecres les penes que demanava en el seu escrit d'acusació, de 21 anys de presó per a Fèlix Millet, per a la seva mà dreta, Jordi Montull, i per a la filla d'aquest, Gemma Montull, per haver desviat fons de l'entitat de 1998 a 2009 per al seu "benefici particular".