ERC, CUP i Podem han commemorat aquest vespre a Sant Boi de Llobregat la manifestació de la Diada del 76, la primera que es va celebrar de forma consentida després de la mort de Franco. A l'acte, les tres formacions han defensat el dret a decidir, si bé Podem s'ha distanciat de la unilateralitat. D'altra banda, la CUP ha volgut deixar clar que per part del seu partit "no tenim a l'horitzó" el tripartit d'esquerres.

Imatge: @isaacperaire

La plaça de Catalunya de Sant Boi s’ha omplert amb 1.500 persones que s’han reunit en acte organitzat per l’esquerra, en què no hi ha estat convidat el PDC, per commemorar la primera manifestació permesa en pro de l'autogovern de Catalunya i de la democràcia, que va tenir lloc l’11 de setembre del 1976. 

En un entorn on han predominat les estelades i els crits d'independència, l’acte s’ha iniciat precisament amb la presència d’un activista espontani sota l’escenari, que portava una pancarta que deia “Menys banderes, més drets”.

A l'acte, en què hi han participat Oriol Junqueras (ERC), Anna Gabriel (CUP) i Albano Dante Fachin (Podem), la coincidència en el dret a decidir no ha amagat les diferències respecte a com dur-ho a terme. Mentre que Junqueras ha afirmat que “no demanarem permís per decidir el nostre futur”, i Gabriel ha afirmat que “la ruptura es diu referèndum vinculant” davant un Estat que “nega i negarà el dret a l’autodeterminació”, Fachin ha cridat a teixir aliances amb la resta de l’Estat, i ha sentenciat que el dret a decidir no ha de ser “pres d’un full de ruta”, el qual, assegura, “sembla que vulgui perpetuar alguns en el poder, més que buscar la sobirania real”.

Imatge: EFE

Tripartit d'esquerres

En referència al tripartit d’esquerres entre ERC, CUP i comuns, que alguns especulen que pot arribar a Catalunya en les properes eleccions, només Gabriel ha volgut pronunciar-se al respecte, per deixar clar que “no tenim a l’horitzó cap tripartit”, i reiterar la seva defensa del referèndum, que considera l’eina “més democràtica”. 

La negativa de Gabriel davant del tripartit d'esquerres, ha arribat després de la crida a la unitat de l'esquerra del secretari general de la UGT, Camil Ros, que ha afirmat que entre els presents a la manifestació "hi ha més coses que ens uneixen, que no pas que ens separen". En aquest sentit, tant Ros, com el líder de CCOO, Joan Carles Gallego, han fet una contundent defensa del dret a decidir, a més de fer una crida perquè la lluita social i nacional vagin de la mà.

Sense permís

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha volgut recordar les lluites dels anys 70, en què "llocs com Santa Coloma de Gramenet o Sant Vicenç dels Horts", amb població majoritària de la resta d'Espanya, van impulsar la immersió lingüística, i ha afegit que ara "som en un altre moment històric" i que "mai demanarem permís per decidir el nostre futur", en una clara defensa de la unilateralitat.

En aquest sentit, Junqueras, de la mateixa manera que Gabriel, ha criticat la reforma i no pas la ruptura que va significar la transició, per acabar el seu discurs instant a continuar lluitant "fins a la victòria, sempre".

Imatge: ACN

Per part de Podem, Fachin, que no ha mostrat èpica independentista com sí que han fet Junqueras i Gabriel, s'ha limitat a defensar el dret a decidir i el procés constituent, "que s'ha de fer sense dreceres i amb valentia", evidenciant la distància del seu partit en aquest aspecte amb ERC i la CUP. Així, ha matisat que "millor compartir les diferències, que no pas amargar-les", ja que el futur "el decidirem junts".

No abusar de la paciència

Un dels organitzadors de l’acte de l’any 76, Miquel Sellarès, que ha estat entrevistat per El Nacional aquesta setmana, ha aprofitat la frase que va pronunciar el desaparegut Jordi Carbonell ('Que la prudència no ens faci traïdors') en aquella manifestació, per demanar als “dirigents joves” que “la prudència no ens faci esperar 40 anys més”, en clara referència als comuns, perquè ja s’ha vist que “l’Estat no canviarà”.

També ha fet referència a la frase de Carbonell la diputada de la CUP, Anna Gabriel, en aquest cas per modificar-la, i assegurar, segons ella, que sí que “la prudència va fer que alguns fossin traïdors”.

L'acte ha conclòs amb un cant comú de l'Estaca, de Lluís Llach, en què s'ha vist Junqueras, Gabriel i Fachin junts, darrere una estelada roja.