El diari alemany Der Spiegel publica aquest dilluns un article on, dirigint-se als alemanys, defensa el procés català. La columna d'opinió ve signada per Jakob Augstein, periodista alemany i fill —encara que no biològic— de Rudolf Augstein, l'editor del Der Spiegel durant la postguerra. Augstein defensa l'Europa dels pobles, en detriment dels estats-nació, que veu com un obstacle per la democràcia europea, i assegura que Catalunya defensa un "patriotisme alegre, modern i plural, que vol trobar el seu lloc al cor d'Europa".

Segons el periodista, el cas català té mala premsa a Alemanya perquè assegura que als alemanys no els agrada el desordre. Tot i això, els recorda que els alemanys haurien de saber que "no tot el que és legal és legítim". En aquest sentit, Augustein cita una politòloga que defensa que l'estat-nació és el veritable obstacle de la democràcia europea.

A més, explica que, al contrari del que diuen les teories del sociòleg Ralf Dahrendorf, els catalans no són excloents i explica que "hissen les seves banderes nacionals en manifestacions de Refugees Welcome". També assegura que els catalans "no mostren el rostre lleig del nacionalisme" sinó que "a Barcelona celebren un patriotisme alegre, modern i plural, que vol trobar el seu lloc al cor d'Europa".