"Ara és l'hora d'anar alhora". Amb aquestes paraules el diputat de la CUP Benet Salellas ha tancat la conferència de premsa on la formació anticapitalista ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que convoqui totes les forces polítiques partidàries del referèndum a una cimera a Palau per acordar el com i el quan s'ha de celebrar el referèndum unilateral d'independència (RUI), tal com havia avançat El Nacional. 

Els cupaires constaten que després de la victòria del Partit Popular, el sorpasso fallit de Podemos al PSOE en les eleccions espanyoles del 26-J i de retruc la impossibilitat dels comuns catalans per pactar un referèndum amb l’Estat, cal tenir un "debat de país" al voltant d'aquesta fórmula d'autodeterminació. De fet, la CUP ja ha començat una roda de contactes aquesta setmana amb partits i moviments populars per compartir idees. 

Per això, han fet una crida "a tots els demòcrates", des de JxSí, CSQP i En Comú Podem, a treballar conjuntament per trobar el punt de trobada que permeti una expressió democràtica "clara i no subordinada", com és el RUI. Fins i tot, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha demanat al PSC que abandoni "l'immobilisme de C's i PP" i torni al camí del dret a decidir.

Sobre si el RUI condiciona la qüestió de confiança, a la qual s'enfrontarà Puigdemont al setembre, els cupaires intenten deslligar-ho, però el cert és que el cupaire Benet Salellas ha reconegut que si hi ha acord al voltant d'aquesta qüestió durant aquests mesos d'estiu, després "tot vindrà rodat" i es podrà afrontar amb més tranquil·litat el tràngol. 

Vinculant i amb garanties

L'esquerra anticapitalista opina que la majoria sobiranista del Parlament té l'obligació de buscar una alternativa factible per exercir el dret d'autodeterminació com més aviat possible. I és en aquest escenari, on la CUP reclama que el RUI compti amb la determinació institucional del Govern i del Parlament que han de "volcar-se" perquè la seva celebració tingui totes les garanties. 

De fet, els cupaires esperen que d'aquesta cimera que demanen, en surti una data pel RUI que hauria de posar el punt i final als 18 mesos de legislatura excepcional. Un RUI també que haurà ser vinculant i haurà de dotar-se de la legitimitat necessària. Per això, puntualitzen que haurà de comptar amb la participació d'aquelles forces i persones partidàries de la independència, com d'aquells que no ho són. 

Els cupaires consideren que cal definir com serà el punt final del procés, el moment exacte de ruptura, després de l’aprovació de les tres lleis de desconnexió. I defensen que una manera de fer-ho seria mitjançant aquest RUI, i encara més, davant un context europeu que podria afrontar diversos referèndums com el d’independència d’Escòcia o el de la reunificació d'Irlanda del Nord. I això els obligaria a incloure també la qüestió catalana en la seva agenda.