La CUP ha presentat aquest dimecres en una conferència política al Museu d’Història de Barcelona una sèrie de propostes per garantir la celebració d’un referèndum amb garanties. Entre aquestes, la formació anticapitalista ha proposat crear un “òrgan de coordinació” del referèndum format pel Govern i tots els partits i entitats sobiranistes.

Fent seva una proposta de l’Assemblea Nacional Catalana, la CUP ha emplaçat el Govern a crear un “òrgan de coordinació del referèndum” integrat tant pels membres de l’Executiu de Carles Puigdemont com les entitats i els partits sobiranistes, on inclouen els comuns. Segons ha detallat la portaveu del secretariat nacional, Núria Gibert, l’òrgan hauria de fer un seguiment de tots els “mecanismes i garanties” que han de permetre el referèndum.

A més, des de la CUP consideren necessari la constitució d’un comitè d'experts i juristes nacionals i internacionals per fer un seguiment dels "passos previs, dels passos durant i dels resultats" del referèndum. En aquest sentit, la formació anticapitalista ha fet referència al codi de bones pràctiques sobre referèndums que recull la Comissió de Venècia i ha convidat als comuns a fer aquest seguiment tècnic per tal que puguin jutjar “amb la informació a la mà”. De fet, els comuns van apel·lar a la Comissió de Venècia durant l’últim ple i van assegurar que donarien suport a un referèndum unilateral sempre que tingués l’aval d’aquest òrgan, depenent del Consell Europeu. 

La formació ha aprofitat l’ocasió per reclamar també la constitució d'un "espai de seguiment tècnic" que pugui conèixer i verificar les accions dutes a terme pel Govern per preparar el referèndum. Amb tot, han recordat que encara cal fixar una data i acordar una pregunta i han pressionat al Govern perquè defineixi aquests aspectes al més aviat possible. 

“No hi ha pla B que valgui”

En la mateixa conferència, la CUP ha fet un toc d’atenció al Govern. El portaveu del secretariat nacional Quim Arrufat s’ha referit a les tensions internes sorgides a Junts pel Sí les últimes setmanes i ha recordat que “l’únic pla és el referèndum”. “No hi ha avançament electoral que valgui, que seria una derrota en tota regla, no hi ha full de ruta sobiranista alternatiu al referèndum que valgui”, ha assegurat contundent.

La formació anticapitalista ha subratllat que “l’única aliança” de la formació és el referèndum d’autodeterminació i que sobre aquest compromís construeix la resta d’aliances. En aquest sentit, Arrufat ha condemnat “les picabaralles internes del Govern, el pànic a fer els primers passos de compromís amb el referèndum i el rumor permanent de plans B electorals”, en referència a les declaracions filtrades de David Bonvehí, coordinador executiu del PDeCAT, en què assegurava que presentarien un candidat autonomista si el procés “fracassava”.

A l’acte hi han assistit una trentena de persones i ha comptat amb la presència de tots els diputats de la formació, excepte Anna Gabriel i Eulàlia Reguant; i els regidors de la CUP a l’Ajuntament de Barcelona, María José Lecha, Josep Garganté i Maria Rovira.