"Afortunadament Catalunya se'n va". Són paraules del catedràtic emèrit de Ciència Política de la UNED Ramon Cotarelo dirigides a l'exministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, en una discussió sobre el referèndum de l'1 d'octubre al programa Preguntes Freqüents de TV3. 

Cotarelo ha afirmat que "Espanya és un fracàs", unes paraules que no han fet massa gràcia a l'exministre que s'ha afanyat a respondre que "Espanya és un país molt modern".

El presentador del programa, Ricard Ustrell, ha fet un gràfic recordant tots els imputats i advertits per col·laborar amb el referèndum, i Margallo li ha explicat que "no es pot barrejar querelles i notificacions ja que de moment ningú ha estat sentenciat per un tribunal. Per ara s’ha advertit que el TC ha declarat el referèndum inconstitucional".

margallo i cotarelo TV3

Segons l'exministre d’Exteriors, en un estat de dret s'han de respectar les normes i el dret a l'autodeterminació no està reconegut en cap constitució escrita del món. Per la seva banda, Cotarelo l'ha volgut rebatre exposant que "les legalitats invocades per un govern hereu del franquisme, que va imposar una dictadura de 40 anys, no poden condicionar la vida de milions de catalans", i ha afegit que el govern del qual formava part Margallo "no es pot omplir la boca de legalitat quan té tanta corrupció".

Cotarelo no ha volgut acabar el seu discurs sense retreure al Govern espanyol que hagi fet requisar cartells on hi posa la paraula Democràcia, moment en que Ustrell ha tret un exemplar de la revista d'Omnium que no va voler repartir Correus. Margallo, aparentment sorprés, ha assegurat que ell no era conscient d'aquest fet, i Cotarelo ha exclamat que no li sorprenia que no es repartís la revista "la van retenir perquè es diu Democràcia".