A Ramón Cotarelo se'l veu molt convençut amb el procés, el referèndum de l'1-O i les bondats de la independència de Catalunya (per a Catalunya i per a Espanya). Aquest escriptor i politòleg ha protagonitzat aquesta tarda un acte a la Universitat Catalana d'Estiu en el qual s'ha mostrat confiat que la independència vencerà en el referèndum de l'1-O i que un dia després començarà una "separació civilitzada".

En l'acte, en el qual també ha participat Jaume Sobrequés, l'escriptor ha defensat la viabilitat d'un Catalunya independent a la Unió Europea i, de fet, s'ha aventurat a assegurar que serà Espanya i no Catalunya la que tindrà "un problema a la UE" amb la separació catalana.

El 2-O, el dia després

Cotarelo ha exposat amb certa ironia la viabilitat d'una Catalunya independent. "Si s'han independitzat 190 estats al món, per què no s'hauria de poder fer a Catalunya?", ha dit en una pregunta retòrica. "Catalunya té legitimitat històrica, políticament ja existeix. Només li falta un subjecte jurídic", ha explicat davant de les desenes d'assistents que han acudit a veure'l.

"Això acabarà l'1-O quan la gent voti. Després, a partir del 2-O, hi haurà una separació civilitzada", ha comentat el catedràtic. Aquesta mateixa convicció és la que ha mostrat quan se li ha preguntat per les possibilitats de Catalunya a la UE. "La República Democràtica Alemanya es va incorporar a la UE sense que a ningú li ho preguntessin", ha exposat en un paral·lelisme amb Catalunya.

Reformular Espanya

Cotarelo veu la independència catalana com un procés "inevitable" i fins i tot s'aventura a apuntar que el referèndum i la separació serviran també per reformular una Espanya que veu ancorada en el passat. "El millor que li pot passar a Espanya és la independència de Catalunya", ha explicat. En cas que la independència no es produeixi, segons Cotarelo, no hi haurà un canvi real de règim.

El politòleg ha emprat referents històrics, com l'especulació al segle XVII, per mostrar l'immobilisme espanyol en unes mateixes idees, que segons ell s'han mantingut durant segles. "La bombolla immobiliària, les martingales... tot això sempre ha existit i hi continua sent a Espanya", ha exposat amb sentit de l'humor, la qual cosa ha despertat somriures entre el públic assistent. Amb tot, Cotarelo veu l'1 d'octubre com el principi d'un nou temps per a Catalunya.

"És una monstruositat culpar la CUP"

Abans d'acabar l'acte, Cotarelo ha dedicat unes paraules a les greus acusacions llançades als cupaires les últimes hores, que la relacionen amb l'atemptat sofert a Barcelona. "És una monstruositat culpar la CUP de l'atemptat, ha sentenciat el ponent sobre el que considera "una cosa impensable".