L'article 155 de la Constitució espanyola no permet el cessament del president i tots els seus consellers, com va acordar el Govern espanyol. Tampoc la intervenció del Parlament de Catalunya en els termes en què ha estat plantejat per Mariano Rajoy. Aquesta ha estat l'advertència del Consell de Garanties Estatutàries en un dictamen emès aquest dijous. El dictamen és el pas previ al recurs d'inconstitucionalitat per part del Govern. 

En les seves conclusions, l’òrgan consultiu assenyala que les mesures del 155 “s’han de caracteritzar per un contingut i una previsió d’aplicació gradual, han de tenir una concreta vigència temporal o provisional, han de ser proporcionades i han de ser limitades a les estrictament necessàries i estar acotades als àmbits directament concernits i imprescindibles per assolir l’interès constitucional que les justifica”. De la mateixa manera, també estableix que “no poden tenir finalitat sancionadora”.

En aquest sentit, el Consell de Garanties avisa que “no no respectarien aquesta configuració el cessament del president i del Govern de la Generalitat, la limitació de les funcions essencials del Parlament, ni tampoc l’adopció de mesures generals d’intervenció de l’Administració de la Generalitat”.

 

Segons el Consell de Garanties, les respostes del president Puigdemont als requeriments del Govern espanyol “no acrediten una realitat substantiva inqüestionable” que justifiqui l’aplicació de les mesures. Això reclama una “constatació fefaent i indubtable”. No n’hi ha prou amb “una mera suposició indiciària o preventiva de possibles actes de futur”, afegeix. “Esdevé essencial per a la seva aprovació definitiva que el Senat comprovi i constati, en darrera instància i de forma irrefutable, que la Generalitat ha incomplert l’objecte del requeriment”.

Concretament, sobre la intervenció al Parlament de Catalunya i la seva activitat, acordada pel Consell de Ministres, l’òrgan consultiu indica que la “supressió i limitació de les facultats” de la cambra catalana “desnaturalitzen el caràcter representatiu de la cambra i vulneren el dret fonamental dels diputats del Parlament a l’exercici dels seus càrrecs parlamentaris”.

El dictamen, fet públic aquest dijous mentre se celebrava el ple del Parlament de resposta a l’aplicació de l’article 155, ha estat adoptat per set vots a favor i un en contra.