L'avís de Jordi Évole als representants polítics durant el concert Casa Nostra, Casa Vostra no ha agradat a tothom. El periodista va deixar anar a les autoritats que "el que esteu aplaudint des de la llotja, també neix de la vostra incapacitat política per resoldre aquest problema. Sabem que alguns de vosaltres lluiteu per aconseguir que això no sigui així, però altres us refugieu i dieu que aquest és un problema de competències i ho és d'incompetències".

El diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián ha carregat contra Évole perquè "segons ell, que aquí hi hagi un govern demanant acollir i un altre que li ho impedeixi no és un problema de competències".

Mitja hora més tard, Rufián també va aprofitar per picar el crostó a alguns partits polítics estatals deixant anar que "tan de bo alguns fossin tan valents amb una llotja de Ferraz o de Vistalegre com ho són amb una llotja al Sant Jordi".

Incompetència per independència

El diputat d'ERC, però, no va ser l'únic que va mostrar la seva disconformitat amb les paraules del periodista. Lluís Llach li ha detallat en quatre tuits la seva disconformitat i li ha recordat que a Catalunya "ja fa setmanes que podem acollir, però li recorda que l'Estat "ho impedeix".

Per això, el cantautor i diputat de JxSí s'ha lamentat que "vas fer una frase enginyosa, tan aplaudida com fallida", i ha posat damunt la taula que "els més de 1.200 mentors no la mereixien".

Finalment, l'ha emplaçat a guanyar-se la "independència" si no vol la "incompetència", una frase que, a parer seu, és "més ajustada".

La consellera de Treball, Dolors Bassa, també present al concert, va recordar-li que si part del Govern era ahir a la nit al Palau Sant Jordi és precisament perquè "volem acollir" i el va emplaçar a "fer-se voluntari per ser mentor".

En un altre tuit, Bassa va voler deixar clar a Évole que si Catalunya no té aquestes competències és perquè "l'asil només el poden donar els estats" i li ha recordat que "és per això que volem ser un estat".

Competència exclusiva de l'Estat

El secretari de Treball, Josep Ginesta, va recordar que l'article 149 de la Constitució "atribueix a l'Estat la competència exclusiva sobre el dret d'asil" i, justament per aquest motiu, ha mostrat la seva esperança que "Évole ens farà costat per construir la República Catalana que pugui exercir les competències que no tenim" perquè "segur que comparteix amb nosaltres la injusta distribució competencial i la impossibilitat que allà canviï".

També l'alcalde d'Agramunt i diputat de JxSí al Parlament, Bernat Solé, va ratificar la frase del presentador, però va demanar-li que "no et confonguis" perquè "uns no exerceixen les competències, altres no les tenen".

De la seva banda, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va escriure en aquesta mateixa línia, però sense fer una al·lusió directa al periodista en qüestió. "Hi ha governs inactius davant la situació de les persones refugiades. Però aquí, Govern, ajuntaments i entitats treballem, acollim i seguim" i ha recordat que a l'abril Brussel·les va agrair l'oferta catalana d'acollida de refugiats.

Manipuladors d'esquerres

L'eurodiputat del PDeCAT Ramon Tremosa es va lamentar que Évole "posés al mateix sac el govern espanyol i català" i  ha deixat anar que els "manipuladors d'esquerres sense fronteres [són] tan sectaris i tan arrogants que no han pogut evitar un altre govern del PP".

Seguint l'argument de Tremosa, el secretari d'Igualtat, Oriol Amorós, va voler deixar ben clar que "no és al mateix sac qui combat la xenofòbia i qui la practica".