El nou partit impulsat per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha apostat aquest dissabte en l’assemblea fundacional per una república catalana que comparteixi sobiranies amb un Estat “plenament” plurinacional. D’aquesta manera, el grup ha rebutjat tenir un plantejament clarament independentista o, per contra, més federalista.

L’eix nacionalista i la creació d’una república social ha estat un dels temes més debatuts en les jornades prèvies a l’assemblea fundacional. Les aportacions rebudes s’han agrupat en tres propostes amb diferent enfocament sobre el futur de Catalunya.

La proposta del grup impulsor, que defensa “la creació a Catalunya d’una República” que “vol compartir” sobiranies amb un Estat “plenament” plurinacional, ha rebut dues esmenes.

La primera defensava un posicionament més sobiranista del partit. “De nosaltres depèn defensar les posicions progressistes o mantenir-nos en posicions immobilistes i conservadores”, ha dit l’encarregat de presentar la proposta, Carles Vidaller, entre xiulades dels assistents.  

L’altre proposta preveu una república catalana que decideixi el tipus de relació “sempre fraterna” que ha de tenir amb els altres pobles de l’Estat. Roman Ceano, que ha presentat l’esmena, ha demanat “respectar la percepció subjectiva i evitar expressions que no resultin plenament inclusives”.

A l’hora de les votacions, les dues propostes alternatives a la del grup impulsor han quedat pràcticament silenciades per la que ha defensat Xavier Domènech, acompanyat d’Elisenda Alamany, David Cid i Toni Salado.

Domènech, fent ús d’un discurs molt emotiu, ha apel·lat als principis de la Revolució francesa per defensar la seva proposta. “Les llibertats i igualtats es construeixen des de la més profunda fraternitat”, ha assegurat.