El govern de Barcelona ha sortit en defensa d'un referèndum pactat amb la mediació de la Unió Europea. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat en una carta al diari britànic The Guardian a la Comissió europea que "obri un espai de mediació" entre els governs català i espanyol per trobar "una solució negociada i democràtica al conflicte", tot davant d'una "majoria de població que vol votar".

El text demana salvaguardar les llibertats de Catalunya i el dret a decidir dels catalans. Colau apunta aquest cop a la Unió Europea, després del discurs del diumenge passat en l'assemblea prorreferèndum de Podemos a Saragossa, en què amb una visió més interna, va demanar al PSOE encapçalar una alternativa al govern de Mariano Rajoy.

L'alcaldessa de Barcelona realitza dues grans peticions a la UE: d'una banda, demana que davant el camí "unilateral" que ha pres el Govern, les institucions europees contribueixin a arribar a un acord per a un referèndum "com a Escòcia"; d'altra banda, demana a les seves institucions que "protegeixin i garanteixin els drets i les llibertats".

Crida a Europa

L'alcaldessa de Barcelona demana la mediació de la UE en una carta que resumeix els darrers episodis del conflicte entre els governs espanyol i català. Colau demana evitar un "xoc amb conseqüències imprevistes" amb una mediació de la Comissió Europea que permeti reprendre el diàleg entre ambdues institucions.

La comuna assegura que el conflicte català "s'ha convertit en un de les crisis territorials més serioses dels darrers anys" després que el govern de Rajoy —que titlla "d'intransigent"— hagi "refusat" de manera reiterada "dialogar" amb l'Executiu de Puigdemont.

L'alcaldessa repassa els episodis de les darreres setmanes i els qualifica "salt qualitatiu" en el que considera com una "judicialització de la política". Colau destaca, entre d'altres episodis, la citació dels alcaldes favorables a l'1-O o les detencions del passat 20 de setembre però subratlla que aquesta actitud s'està imposant des de 2014, arran de l'obertura de la persecució judicial de l'expresident Mas i les conselleres Ortega i Rigau.

Als alcaldes d'Europa

L'alcaldessa de Barcelona també ha enviat una carta a 27 alcaldes europeus mostrant la mateixa preocupació. A la carta, Colau demana el suport de la ciutats europees davant el que s'ha viscut a Barcelona els darrers dies.

La carta ha estat enviada als alcaldes de la següents ciutats: Amsterdam, Atenes, Berlín, Brussel·les, Bucarest, Budapest, Bratislava, Copenhaguen, Dublín, Estocolm, Lubliana, Luxemburg, Riga, Roma, Valleta, Varsòvia, Viena, Sofia Zagreb , Nicòsia, Praga, Tallin, París, Londres, Hèlsinki i Vílnius.