L'alcaldessa de Barcelona i impulsora de Catalunya en Comú, Ada Colau, ha advertit aquest dimarts sobre el referèndum que el Govern preveu celebrar l'1 d'octubre: "Si per les presses el Govern de JxSí fa una convocatòria que és unilateral respecte a més de la meitat del país, ens fa un flac favor com a país".

"Hem de treballar per un referèndum que interpel·li la majoria, que no es deixi la majoria pel camí, perquè va en contra dels interessos de Catalunya", ha sostingut Colau en una entrevista a TV3, després d'insistir que l'Ajuntament facilitarà la participació sense posar en risc la institució i els funcionaris.

Colau ha demanat que l'1-O no sigui fruit de la impaciència, que ha dit comprendre davant un exasperant bloqueig del PP, ni de la precipitació de JxSí, i ha opinat que si no es pot celebrar un referèndum amb garanties, no és per culpa del Govern, sinó d'un Govern central del PP en el qual veu pràctiques "antidemocràtiques".

Ha defensat treballar per un referèndum "ben fet, però no per formalismes, sinó perquè interpel·li la majoria" amb un acord transversal que respecti la pluralitat, fet que requereix garanties, un debat neutral des de les institucions i donar veu a totes les opinions.

"És una ficció pensar que depenen de mi o dels comuns per fer un referèndum que interpel·li la majoria", ha asseverat Colau, qui ha reiterat que el Govern encara no l'ha convocat formalment i que el consistori no ha rebut cap requeriment.

Referèndum possible

"Tal vegada el referèndum no serà possible l'1 d'octubre, però ho serà. Estic convençuda que podrem si seguim lluitant des del consens", ha defensat Colau, que considera fals assegurar que no hi ha res a fer davant un Govern del PP autoritari i que judicialitza, i ha demanat batallar al marge del procés sobiranista per altres objectius, com el Corredor Mediterrani.

Ha augurat que l'1-O "serà una cita més, vagi com vagi, en la llarga trajectòria" d'un procés a favor d'un referèndum per resoldre democràticament l'encaix entre Catalunya i la resta d'Espanya, i ha recordat que les escoles de la capital catalana depenen en la seva majoria del Consorci d'Educació de Barcelona, del qual la Generalitat controla un 60%.

Preguntada per si votarà a l'1-O, ha remarcat que la seva predisposició a participar en mobilitzacions pel dret a decidir és coneguda —va participar en el 9-N amb un 'sí-sí'—, i ha dit que el seu grau d'implicació dependrà de com es convoqui i els seus detalls: "Si et posen contra la paret per saber si ets unionista o independentista, del 'sí' o del 'no', estem faltant a la realitat, a la pluralitat".