Ciutadans ja té programa per a les eleccions del 21 de desembre. L’ha presentat aquest dilluns i conté 180 mesures. El seu objectiu és “acabar amb el monotema del procés, per obrir una nova etapa de convivència, estabilitat econòmica i democràcia a Catalunya”. És per això que apunta cap als que considera els principals mals: les estructures d’Estat, el “3 per cent”, els mitjans de comunicació públics i el sistema educatiu català.

En la seva estratègia per “posar fi al procés separatista”, el partit d’Inés Arrimadas considera que és imprescindible “suprimir totes les estructures d’Estat i impulsar un pacte per a la priorització de les polítiques socials”. En aquest sentit, apunten contra organismes concrets que prometen tancar, com el Diplocat, “el lobby que han fet servir els independentistes amb els diners de tots”.

Pel que fa als mitjans de comunicació públics, Ciutadans es compromet a fer-los “neutrals, plurals i al servei dels catalans”. En aquesta línia, denuncien que “el nacionalisme ha convertit els mitjans de comunicació públics que paguem entre tots en un instrument més del Govern separatista”. Asseguren que cada cop més catalans han “desconnectat” de TV3 i Catalunya Ràdio. Per això volen posar-los “al servei dels ciutadans i no al servei de cap ideologia política”.

Respecte al sistema educatiu, Ciutadans manté les seves reivindicacions tradicionals: la seva oposició a la immersió lingüística. “Garantirem una educació pública de qualitat, trilingüe i on no es polititzi els nostres fills”, afirmen. Prometen reduir la taxa d’abandonament escolar per sota del 20% abans del 2020 o augmentar un 50% les places disponibles d’educació infantil de 0 a 3 anys.

El programa de Cs també contempla la lluita contra la corrupció per “acabar per sempre amb la cultura del tres per cent”, rebaixar el tram autonòmic de l’IRPF a la classe mitjana (equiparant-lo a la mitjana espanyola, sense posar números), disminuir les llistes d’espera a la sanitat pública o reduir a la meitat l’atur de llarga duració.

La candidatura d’Arrimadas dedica un capítol especial al corredor mediterrani, que consideren una “infraestructura de transport estratègica” per Catalunya, l’Estat espanyol i Europa. “L’enorme retard que acumulen les obres del corredor demostra que ni pel PP ni pel PSOE mai no va ser una prioritat”, lamenten. “Tampoc els partits nacionalistes, centrats a desconnectar-nos, han estat capaços d’aconseguir avançaments o millores amb la seva actitud de confrontació”, afegeixen.