El canal nord-americà Bloomberg, el més important en el món econòmic, ha dedicat el seu editorial d'avui a fer una crítica rotunda a la manera com està gestionant el president espanyol, Mariano Rajoy, la crisi política amb Catalunya, i s'ha posicionat en contra de la via judicial o de força del 155. En un article titulat Madrid hauria d'intentar un altre cop la persuasió, Bloomberg adverteix que "esclafar el separatisme no és la resposta, hi ha vies millors". 

El canal es mostra contrari a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, encara que el president espanyol tingui "la Constitució, el Tribunal Constitucional, els partits de l'oposició, els altres líders regionals, i aliats europeus tots al seu costat". "Si tot plegat només fos un concurs de força, Rajoy no perdria, però a la pràctica no és tan senzill. L'objectiu ha de ser guanyar el relat, no pas esclafar una rebel·lió. Una victòria per la força no reconciliarà Catalunya amb la resta d'Espanya. Rajoy ha de deixar estar l'ultimàtum [de demà a les 10 pel 155] i proposar converses sense condicions prèvies".

Segons Bloomberg, el president Carles Puigdemont no pot reclamar el dret a la independència en base al referèndum de l'1 d'Octubre, "però això no altera que molts catalans no vulguin la independència, o almenys més autogovern". "Anar a aniquilar aquest sentiment, no farà res més que inflamar-lo", afegeix.

El canal es mostra escèptic davant la viabilitat d'una convocatòria d'eleccions autonòmiques des de Madrid, perquè recorda que és possible l'empresonament dels líders independentistes si s'aplica el 155. "Què passa si els catalans, enfadats, elegeixen un nou hemicicle independentista?", es pregunta, i recorda que el suport a la independència és sostingut en el temps. Insisteix que "el cicle només es podria trencar a través de la persuasió". 

Bloomberg conclou que Rajoy és "un conservador espanyol passat de moda", amb un base política del PP que reclama un "enfoc difícil" del cas català. Al seu entendre, el president espanyol hauria d'actuar en dues direccions: d'una banda persuadir els catalans, i de l'altra "dur la resta del país cap a una solució més confortable del contenciós". Si no es pot resoldre, és probable que Espanya guanyi aquesta batalla a curt termini, però potser més tard tindrà motius per lamentar-ho".