El govern de Mariano Rajoy recela de la convocatòria de consultes populars, també de les posteriors a una reforma de la Constitució. Ho va exhibir el vicesecretari d'Organització del Partit Popular, Fernando Martínez Maíllo, quan va assegurar que els referèndums els "carregava el dimoni" després del fracàs de Matteo Renzi a Itàlia. Per aquest motiu, el líder de Podemos, Pablo Iglesias, i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría han protagonitzat durant la sessió de control un cara a cara on el primer li ha increpat que la democràcia li semblés "un guirigall", i la segona li ha respost que si tant li importava la reforma, assistís a la comissió constitucional, de la qual n'és portaveu.

La pregunta d'Iglesias anava orientada a temptejar si l'executiu de Rajoy faria una consulta en cas de reformar la Constitució, en un moment en què s'ha obert una subcomissió al respecte. "Nosaltres el demanarem igualment amb els nostres diputats, per permetre que la gent decideixi un canvi com el que vostès i el PSOE van fer sols l'any 2011 amb el sostre de dèficit sense comptar amb els ciutadans", ha dit. El diputat de la formació morada hi ha tornat amb posterioritat i li ha dit que no "s'atrinxerés" a la Carta Magna, i que no només s'havia de decidir a dins del Parlament espanyol.

La ministra d'Administracions Territorials li ha recordat que existia una comissió orientada a aquests efectes, i que precisament ell n'era el portaveu i no va assistir-hi la setmana passada sinó que hi va enviar el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech. "Segurament la reforma interessa a més gent que a la seva marea catalana", ha reblat Santamaría. La vicepresidenta ha carregat contra ell i li ha dit que no donés "lliçons de democràcia" al seu govern, sinó a l'assemblea del seu partit, esdeveniment pel qual certs diputats de Podemos es van absentar de les seves funcions legislatives fa uns dies.

L'argument del govern Rajoy sobre que una "minoria" no pot imposar la seva voluntat a una majoria, tampoc en qüestions de reforma constitucional, ha estat repetit per la vicepresidenta. Així les coses, Santamaría ha acceptat que si Iglesias el demanava, l'haurien d'aplicar perquè està inclòs així a la Constitució. Tanmateix, li ha recordat que per dur a terme aquest referèndum, primer s'ha d'arribar a la majoria, després dissoldre les Corts, finalment convocar-lo i tornar a celebrar eleccions. Per primera vegada en temps, Iglesias no ha rigut davant els cops de bastó del govern de Rajoy, com va explicar aquest diari

Rajoy i Esteban, també

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, també han protagonitzat un altre cara a cara pels referèndums. El primer ha demanat sobre les consultes locals i ha denunciat que les administracions locals hagin de demanar suport a l'Estat per consultar els veïns. "Quin problema hi ha?", ha dit Esteban. El president espanyol ha assegurat que sempre s'havien autoritzat tots, a excepció d'aquells que envaïen competències de l'Executiu. Abans, però, s'ha tancat en banda: "Jo no li donaré la meva opinió sobre les consultes o els referèndums".