L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) consultarà els seus socis sobre la celebració d'un referèndum unilateral d'independència (RUI). Així ho ha acordat el seu secretariat en una reunió celebrada aquest dissabte a Badalona.

La consulta interna es durà a terme abans del diumenge 3 de juliol i "hi estaran convocats tots els membres de ple dret de l'ANC". La votació es podrà fer tant presencialment com electrònicament i preguntarà: "Vols que l'ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un referèndum per decidir sobre la independència?".

La direcció de l'ANC, que presideix Jordi Sànchez, ha detallat, en un comunicat, que ha decidit fer aquesta consulta perquè considera que, després del desacord amb els pressupostos, el full de ruta ha quedat "manifestament erosionat", ja que, segons l'entitat, "la darrera setmana ha suposat un punt d'inflexió en el procés d'independència".

El Parlament va rebutjar els pressupostos de la Generalitat en mantenir la CUP la seva esmena a la totalitat, cosa que va portar el president Carles Puigdemont a anunciar per a la tardor que ve que se sotmetrà a una qüestió de confiança de la cambra catalana.

Resposta binària

Si la resposta de la consulta interna és positiva, l'Assemblea exigirà al Govern i al Parlament la celebració d'un referèndum unilateral d'independència amb resposta binària sobre una pregunta clara en relació amb la independència de Catalunya. D'acord amb aquest plantejament, el resultat del referèndum hauria d'implicar, en cas de victòria del 'sí', la declaració immediata d'independència.

Segons el comunicat de l'ANC, "ha arribat el moment de tornar el lideratge del procés a la societat". "Hem de ser novament les entitats socials sobiranistes, les que exigim als partits polítics les actuacions necessàries per superar les seves diferències i culminar el procés sobiranista", conclou l'entitat.

Aquest divendres, el president Puigdemont va assenyalar que “un RUI és tècnicament possible”, si bé va mantenir la seva aposta perquè es pugui celebrar un referèndum a l'escocesa acordat amb el govern espanyol.