El govern Rajoy estudia que una de les maneres d'aturar el procés sigui activant l'estat d'excepció en aplicació de l'article 116 de la Constitució. Aquest article es refereix als “estats d'alarma, excepció i setge” (que no de fetge), però esclar, com que de moment ens l'han aplicat poc, no sabem ben bé què vol dir i estem molt perduts.

I és així com aquesta humil columna, sempre al servei de la ciutadania, ha investigat la llei i està en condicions d'afirmar que l'aplicació de l'estat d'excepció i de setge (que no de fetge) és el millor que ens pot passar:

· L'estat d'excepció i setge (que no de fetge) preveu prohibir la circulació de persones i vehicles en hores i llocs determinats. Això és fantàstic. Si ho apliquessin a Rodalies, la falta de passatgers solucionaria els problemes de la xarxa per sempre. Perquè, esclar, Rodalies funciona perfectament mentre no hi circulen trens. El problema és la gent, que vol anar d'un cantó a l'altre només per molestar. Doncs bé, si no hi ha gent anant enlloc i els trens estan parats, ja no hi haurà incidents ni retards.

Passa el mateix amb el trànsit. Si no es permeten circular els cotxes, s'han acabat els embussos. Sense embussos ja no calen carreteres, i si no calen carreteres, els catalans ja no podran queixar-se de la falta d'infraestructures, deixaran de ser indepes i podrà aixecar-se l'estat d'excepció i de setge (que no de fetge). Això sí, després seguirà vigent la prohibició d'anar en tren i en cotxe, perquè a la que tornin a funcionar, tornaran a anar malament i la gent tornarà a fer-se indepe.  

· L'estat d'excepció i setge (que no fetge) preveu exigir a determinades persones que comuniquin, amb 48 hores d'antelació, qualsevol desplaçament fora de la localitat on resideixin. Sap què vol dir això? Que s'han acabat també els embussos de cap de setmana!!!

- Vostè, on vol anar?

- A esquiar

- Prohibit!

I el túnel del Cadí pot reciclar-se en la cria de xampinyons, que són boníssims. I molt sans.

· L'estat d'excepció i setge (que no de fetge) permet intervenir tota classe de comunicacions privades. I això vol dir també els xats de Whatsapp de les escoles!!! S'ho imagina? S'han acabat per sempre els 5 mil trilions de bilions de missatges diaris de pares i mares!!! Visca l'estat d'excepció i el de setge (que no de fetge)!!!

· L'estat d'excepció i setge (que no de fetge) preveu tancar comerços. Això inclou les fleques, boutiques del pa i la resta de noms amb què ara s'anomenen el que tota la vida n'havíem dit un forn. I això serà un gran descans per als forners i pels clients que, els uns pels altres, han arribat a una situació insostenible. Efectivament, ho ha endevinat, m'estic referint que els forners van fent cada cop més varietats de pans i els clients en van demanant més. I com més en demanen els uns, més en fan els altres. I viceversa. I els uns per fer feliços els altres, i els altres per fer feliços els uns, hem arribat que ara mateix un client pot arribar a demanar un pa de coca normal de fibra sense gluten amb farina ecològica d'espelta i amb llavors i el forner oferir-li un pa de Valls de fajol integral ecològic amb pipes i olives. Gràcies a l'estat d'excepció i setge (que no de fetge) tornarem al de tota la vida: la barra de quart i de mig, ell llonguet, el panet de Viena i el bastó. I au!

· L'estat d'excepció i setge (que no de fetge) pot suspendre qualsevol emissió de ràdio i TV. Per fi tancaran TV3!!! I s'ha acabat l'adoctrinament!!! I per fi tothom veurà Tu casa a juicio a Divinity!!! Ah, i també es poden tancar sales d'espectacles. Per fi el TNC podrà reconvertir-se en un tanatori!!! Bé, que és el que sempre ha semblat que era...

· Finalment, l'estat d'excepció i setge (que no de fetge) no ho preveu, però hauria de preveure-ho, prohibir les remuntades, prohibir pujar a Montserrat a complir promeses, prohibir la quinoa (que és massa sana i allargaria la vida dels catalans) i prohibir als periodistes de la BBC fer preguntes en anglès a Rajoy.

Ai no, això últim no cal...