El president dels EUA, Donald Trump, ha nomenat avui com a nou ambaixador per a Espanya i Andorra Duke Buchan III, un empresari de Wall Street que va ser donant de la seva campanya a la Casa Blanca, que va estudiar a València i Sevilla i que parla català.

Buchan, de 54 anys, és el fundador de Hunter Global Investors, un fons de capital risc amb inversions en el mercat immobiliari, entre altres negocis. La firma de Buchan està ubicada a Palm Beach, igual que el club privat i mansió de Trump, Mar-a-Lago.

Criat en una granja de Carolina del Nord, Buchan també té negocis agrícoles i de cria de cavalls. Va cursar Economia i Espanyol a la Universitat de Carolina del Nord i va participar en un programa d'estudis a l'estranger, amb el qual es va matricular a la Universitat de Sevilla i a la Universitat de València. Després va estudiar negocis a la Universitat de Harvard.

La Casa Blanca va informar que Buchan parla català, cosa que li serà útil per la seva feina a Catalunya i Andorra, país del qual també serà ambaixador. La seva nominació ha de passar ara el tràmit de l'aprovació del Senat.

Encara que inicialment va donar suport a Jeb Bush com a aspirant a la Casa Blanca, Buchan va ser un dels primers a apostar per Trump. Va donar 898.000 dòlars per a la campanya del magnat.

D'acord amb el diari The New York Times, Buchan va acompanyar Trump en múltiples actes de campanya i en els tres debats presidencials. El dia de la presa de possessió, també el va acompanyar a la celebració religiosa i es va asseure amb ell en el jurament del càrrec al Capitoli.