Una altra targeta groga per l’Estat espanyol. La Comissió Europea ha demanat formalment a Madrid que en dos mesos garanteixi la correcta aplicació de l’anomenat “tercer paquet” energètic, que inclou disposicions clau per a la liberalització dels mercats de l’energia. Es tracta de normes sobre la separació de la producció i la distribució de gas i electricitat, l’enfortiment de la independència dels organismes reguladors i la millora de les disposicions que beneficien els consumidors.

La Comissió “ha pogut comprovar que l’actual legislació espanyola impedeix que cap altra empresa diferent dels operadors tradicionals pugui construir i explotar cap interconnexió amb altres Estats membres”, explica una nota de la representació de la Comissió a Barcelona. Per “altres Estats membres” cal entendre França.

Les autoritats europees també adverteixen a Espanya que ha transposat incorrectament algunes disposicions sobre la independència de l’autoritat reguladora, que, a parer de la Comissió, encara no és prou independent ni decidida a l’hora d’obrir el mercat a la competència com estableix la normativa europea, aprovada l’any 2009.

Espanya encara no ha fet res per a incorporar l’esmentada normativa, malgrat que al febrer del 2015, fa 18 mesos, va rebre una carta de requeriment. La Comissió remet ara un “dictamen motivat”, és a dir, que li fixa un termini de dos mesos per a notificar a la Comissió les mesures adoptades per corregir aquesta situació. La Comissió decidirà llavors si presenta el cas al Tribunal de Justícia de la UE.

Patró de conducta

L’Estat espanyol és un dels grans incomplidors entre els membres de la Unió Europea. L’any 2015, la Comissió va rebre 3.450 denúncies i queixes, amb Espanya com a segon estat més denunciat (342) després d’Itàlia (637). Pel que fa a procediments d’infracció oberts, Espanya, amb 83, és el tercer país amb més casos, darrere d’Itàlia (89) i Alemanya (88).

El 2014 havia estat pitjor. La Comissió va rebre 3.715 queixes i denúncies, essent Espanya l'Estat més denunciat (553 cops), seguit d’Itàlia (475) i Alemanya (276). Per nombre de procediments oberts, Grècia (89 casos) encapçala la classificació, seguida d'Itàlia (89) i Espanya (86).

Entre els casos d’incompliment també hi figuren el de la Directiva Marc de l’aigua, que l’Estat espanyol se salta amb la seva actual política de transvasaments (del riu Ebre, entre d’altres) i la normativa europea sobre morositat, que obliga a pagar als proveïdors en menys de 60 dies.