CaixaBank ha guanyat 839 milions d'euros durant el primer semestre de 2017, el que suposa un 31,6% més que el mateix període de l'any anterior. Aquest benefici net es deu principalment a la millora dels ingressos bancaris així com també als resultats de l'entitat Banc Portugués d'Investimento (BPI) que des de que es va integrar al febrer fins al tancament de juny, ha contribuït amb 77 milions en el grup. 

En aquest sentit, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, s'ha mostrat plenament satisfet amb els resultats obtinguts: fort creixement de l'estalvi a llarg termini i del crèdit, millora de la qualitat de l'actiu i una estricta disciplina de costos. De moment, el consens dels analistes ja anticipa un benefici net superior als 1.600 milions en el tancament d'any. 

En xifres, destaquen el marge brut que assoleix els 4.280 milions (un 5,7% més), el crèdit brut a la clientela de 228.435 milions (un 11,5% més), el marge d'interessos que arriba als 2.349 milions (un 15,1% més) o la ratio de morositat que se situa en el 6,5% (molt per sota de la mitjana del sector). 

Sense debat polític

El referèndum ha aparegut fins a dues vegades en la presentació de resultats de CaixaBank. Però, Gortázar, ha evitat entrar al joc polític tot recordant que l'objectiu de l'entitat passa per créixer, sobretot orgànicament, seguir integrant BPI de la millor manera possible i donar un millor servei al conjunt de clients d'arreu d'Espanya. 

"És el que hem vingut fent tots aquests anys i el que farem en els pròxims mesos", ha manifestat Gortázar, just abans de recordar que CaixaBank ja ha aconseguit créixer "en situacions de més o menys tensió" i que ho continuarà fent en el futur. Sigui quin sigui l'escenari. 

La pesca del Popular

L'entitat presidida per Jordi Gual manté el lideratge en banca retail i té la quota més gran de mercat en clients i nòmines. En concret, una quarta part del conjunt d'Espanya. Davant la crisi del Banc Popular que finalment ha estat comprat per Banco Santander, Gortázar ha reconegut que CaixaBank ha captat part dels seus clients.

"Som un dels beneficiats respecte la sortida de clients del Popular", ha reivindicat. Sense voler donar xifres concretes, ha deixat molt clar tot i estar "oberts a nous clients que des de CaixaBank no s'ha dut a terme cap mena de "campanya o programa centrat en una entitat en dificultats". 

"Un gran encert"

El conseller delegat de CaixaBank considera "un gran encert" que la llei hipotecària que s'està preparant faciliti i abarateixi el cost de passar la hipoteca del tipus variable al tipus fix. Sobretot, tenint en compte que els tipus d'interès de les hipoteques estan sota mínims i en "algun moment" començaran a pujar. "El més probable és que els tipus d'interès pugin i si un país està referenciat en tipus variables, patirà bastant", ha advertit. 

Així doncs, Gortázar ha valorat positivament que la nova normativa "incentivi" el mercat d'hipoteques a tipus fix, ja que ofereixen més seguretat a les famílies al blindar-les de possibles pujades futures. Tal i com ha recordat, dues terceres parts dels nous crèdits hipotecaris de CaixaBank són a tipus fix. 
"Incentivar que les hipoteques siguin de tipus fix és un objectiu molt important i considero un factor rellevant que s'incloguin mesures al respecte a la llei i en la pràctica bancària", ha conclòs.