05/12/2017

El Suprem retira l'euroordre però detindrà Puigdemont i els consellers quan tornin

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena retira l’euroordre de detenció contra Carles Puigdemont i els quatre consellers que l’acompanyen a Bèlgica, Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí. El jutge també ha retirat l’ordre internacional de detenció.

El jutge anul·la així l’estratègia de la justícia belga i el que pretén és que el president i els consellers vinguin a Espanya, citar-los a declarar i aplicar les mesures cautelars que cregui oportunes, entre les quals hi ha la presó. Una mesura més que probable tenint en compte que el magistrat considera que la causa és indissoluble, que entre els acusats es va treballar en grup contra un objectiu comú i per evitar el risc de fuga, ja que considera Puigdemont i la resta de consellers fugits de la justícia espanyola.

En el moment que Puigdemont, Comín, Puig, Serret i Ponsatí posin un peu a l’Estat espanyol els detindran, perquè el que no ha retirat el Tribunal Suprem és l’ordre de detenció nacional.

És inaudit que un jutge anul·li una ordre de detenció un cop dictada. Llarena remet l’ordre a Carmen Lamela, que portava el cas des de l’Audiència Nacional, i per això i pel fet que la resta d’acusats estan en inferioritat de condicions, justifica la retirada de les euroordres. I tot això, ja en plena campanya electoral per al 21-D.

Editorial José Antich Editorial José Antich

Euroordre interrupta. L’opinió de Joan J.Queralt

07/12/2017

Milers de persones s’han manifestat a Brussel·les per denunciar davant d’Europa la suspensió de l’autonomia i la repressió de l’Estat i per reclamar la llibertat dels presos que encara continuen a Estremera i Soto del Real: el vicepresident, Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn, i els presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.