Les associacions de guàrdies civils han aixecat la veu en contra del Govern espanyol just després d’anunciar-se que agents d’aquest cos podrien assumir les tasques de control de seguretat al Prat a causa del caos provocat per les vagues dels treballadors d’Eulen.

Tot just conèixer-se la notícia, les associacions de guàrdies civils han recordat que, si no s'hagués privatitzat la seguretat, abans en mans d'aquest cos, ara no haurien d'adoptar-se mesures d'urgència com la decidida avui.

I es remeten a la Llei de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, que, respecte a les competències exclusives de la Guàrdia Civil, diu sobre la seva incumbència: "La custòdia de vies de comunicació terrestre, costes, fronteres, ports, aeroports i centres i instal·lacions que pel seu interès ho requereixin."

L'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) insisteix, en un comunicat, que ja va avisar de les conseqüències negatives que tindria privatitzar la seguretat tant en aeroports com en centres penitenciaris. "Ara que s'evidencia el conflicte s'acudeix a la Guàrdia Civil per solventar-lo fent ús d'uns funcionaris públics que no tenen drets fonamentals com el de sindicació i negociació col·lectiva", afegeix.

Problema de gestió

Per a l'AUGC, la mesura suposa "un problema de gestió", ja que la plantilla de la Guàrdia Civil "es troba sota mínims i, a més, les funcions de control en aeroports ha de dur-se a terme per agents especialitzats i amb autorització d'Aena". L'associació no està disposada a acceptar que "siguin els agents de base qui acabi pagant les conseqüències del conflicte laboral" dels vigilants, amb els quals se solidaritza.

Des de la Unió de Guàrdies Civils (UniónGC), el seu president, Ramón Rodríguez Prendes, ha expressat la seva defensa dels serveis públics i la seva "ferma oposició a suprimir llocs de treball que venien ocupant" els agents d'aquest cos policial. Per això exigeix a l'Executiu que "es posi les piles" i reposi i incrementi els efectius de la Guàrdia Civil als aeroports i a les presons.

Mentrestant, des de la Unió d'Oficials (UO), el seu portaveu, Jesús Martín Vázquez, demana al Govern que s'acordi de la Guàrdia Civil "no només per complir amb la seva obligació", perquè porten "moltíssim temps demandant l'equiparació salarial i segueix sense arribar". "No tenim plantilla suficient i, no obstant això, cal reforçar el que altres no fan", afegeix Martín Vázquez.

De la seva banda, el president de l'Associació pro Guàrdia Civil (Aprogc), Fernando Ramírez Trejo, ha reconegut que, si hi ha un problema d'ordre públic, el Govern ha d'actuar i ha recordat que aquest cos sempre ha estat en els filtres dels aeroports i, de fet, segueix supervisant la labor d 'Eulen. Ramírez Trejo ha posat èmfasi en la necessitat de garantir l'ordre i en la conveniència de separar aquest conflicte laboral de la situació política de Catalunya.

Ahir i abans de la decisió, ja es va pronunciar l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils (AEGC), que va criticar que el ministeri de l'Interior recorri als seus serveis "de nou" per "donar una solució" a les aturades, que considera "un conflicte laboral de dues empreses privades". També va retreure que, tot i ser el cos de seguretat de l'Estat "pitjor pagat" i "pitjor tractat", Interior els demani intervenir en un conflicte entre dues societats privades, cosa que previsiblement els farà "patir les ires" d'uns treballadors que veuen els guàrdies civils com a "enemics".