El jutge va ordenar de matinada, pels volts de les dues, mitjançant una trucada al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que es muntés un dispositiu de seguretat per garantir la sortida de la comitiva judicial del Departament d'Economia que estava envoltat de manifestants des de primera hora del matí, segons han confirmat a El Nacional fonts judicials.

Fonts de la direcció general de la policia també admeten que hi va haver la trucada del jutge, però expliquen que el major Trapero va estar en contacte, a més, amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, i la Fiscalia.

Trapero els diu a tots, segons fonts policials, que "se'ls traurà quan es consideri el millor moment per fer-ho".

Com sortir d'aquí?

L'escorcoll es va acabar a la mitjanit. Dins el departament hi havia una desena de guàrdies civils i la secretaria judicial. Però no podien sortir davant la gran multitud que encara hi havia a rambla Catalunya. De fet, els concerts es van acabar passada la mitjanit.

La porta del departament, totalment envoltada encara de manifestants, que durant tot el dia van anar fent relleus i van omplir no només rambla Catalunya, sinó també la Gran Via, estava sota vigilància permanent de la ciutadania. Durant tot el dia, cada cop que s'obria la porta hi havia xiulades i moviments per no deixar sortir cap policia ni cap material de dins.

Els cotxes dels agents van quedar inservibles i, un cop acabat l'escorcoll, la pregunta que es va plantejar era simple: Com sortir d'aquí?

Els Mossos d'Esquadra, que durant tot el dia també van estar amatents a la Gran Via, no van fer cap moviment fins que la secretaria judicial va demanar sortir. La Guàrdia Civil, en canvi, va voler esperar a rebre ordres judicials esperant la resolució de l'habeas corpus.

Trucades de matinada

José Antonio Ramírez era al jutjat de guàrdia a la Ciutat de la Justícia, substituint el jutge del 30. L'acompanyaven part dels funcionaris de la guàrdia i el fiscal, i va trucar Trapero i li va donar mitja hora per muntar el dispositiu.

La secretaria judicial va sortir pels volts de quarts d'una de la matinada i la Guàrdia Civil cap a les 4, segons fonts d'aquest cos policial. Els Mossos d'Esquadra puntualitzen que no van sortir abans perquè no van voler.

A les dues els Mossos van desallotjar la zona a cops de porra i van establir un cordó de seguretat. Tant fonts policials com judicials confirmen la sortida endreçada entre les 3 i les 4 de la matinada. Van sortir agents de la Guàrdia Civil de paisà i uniformats i, en cap cas, segons asseguren fonts policials dels dos cossos, vestits amb la roba dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra, com ha circulat per les xarxes.

La Guàrdia Civil va marxar amb els cotxes que van arribar des de la caserna per substituir els dos vehicles que van quedar completament destruïts a la porta del Departament d'Economia i que es van haver d'endur amb una grua.