El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos de l'executiu central contra tres lleis aprovades pel Parlament de Catalunya, entre elles la que imposa un impost sobre els habitatges buits. Les tres normes queden suspeses de forma cautelar, tal com va demanar el govern espanyol.

A més de la normativa sobre els pisos desocupats, també han quedat impugnades la llei d'igualtat entre homes i dones, i la que regula l'activitat dels governs locals a Catalunya, totes elles recorregudes pel govern central a finals d'abril.

Les providències s'han donat a conèixer aquest dimarts, però van ser aprovades en el ple del TC de la setmana passada. Ara el Parlament i el Govern de la Generalitat disposaran de quinze dies per personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin convenients.

L'admissió a tràmit i la suspensió cautelar no suposen cap pronunciament sobre el fons del recurs, que el Tribunal resoldrà en sentència en pròxims dies, segons han assenyalat fonts del tribunal de garanties. El Tribunal té un termini de fins a cinc mesos per ratificar-la o aixecar-la.

L'Estat diu que envaeix competències

Segons va explicar el passat 22 d'abril el ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el govern espanyol va impugnar la llei que estableix un impost als habitatges buits perquè considera que aquest fet imposable ja està gravat en l'actual sistema de finançament de les hisendes locals, que preveu recàrrecs de fins al 50 per cent en l'Impost sobre Béns Immobles (IBI). 

Les altres dues lleis afectades, també han estat recorregudes perquè l'Estat considera que envaeixen les seves competències. Aquestes són la llei 16/2015 relacionada amb l'activitat dels governs locals i la llei 17/2015 orientada a la igualtat efectiva d'homes i dones.

Catalá va justificar aquests recursos en "l'exercici normal de les competències de cada administració pública quan considera que una altra s'ha extralimitat en les seves competències".

La llei d'igualtat efectiva fixa diferents polítiques públiques dirigides a promoure la igualtat efectiva i apoderament, reconeix el paper de les associacions de defensa dels drets de les dones, estableix que en la contractació i a l'hora de destinar ajuts es prioritzin empreses i entitats que tinguin plans d'igualtat i determina que hi ha d'haver paritat als òrgans col·legiats, tribunals i òrgans tècnics de selecció de les administracions.

També aposta per una educació no sexista, per la prohibició de joguines i determinats anuncis publicitaris i per l'impuls de la conciliació i el repartiment de tasques.

Medi Ambient i Protecció Civil

A més, el Constitucional ha admès a tràmit un conflicte de competència impulsat per la Generalitat contra el pla estatal d'impuls al Medi Ambient per a la reducció de gasos contaminants a les empreses, i un altre recurs contra la llei estatal de Protecció Civil.

El recurs va ser presentat el 5 d'abril al·legant que aquesta norma limitava l'exercici dels poders i les facultats reconegudes a la Generalitat. Així mateix, va argumentar que contenia un "gran nombre d'inconcrecions" i "conceptes genèrics" que no permetien delimitar aquells aspectes recollits en la llei.