El portaveu d'ERC en el Congrés, Joan Tardà, ha assegurat que Catalunya es troba en una situació en la qual es donen les mateixes circumstàncies que el 1931 i que la societat és "davant un 14 d'abril", data en la qual es va proclamar la II República Espanyola el 1931.

En una conferència avui a la seu nacional de la formació, Tardà ha alertat que les conquestes de l'Estat social es troben en perill, però que Catalunya disposa de les eines per revertir la situació, que són, a judici seu, la majoria independentista en el Parlament i un Govern "disposat a obrir els col·legis electorals", en relació a un hipotètic referèndum sobre la independència de Catalunya.

"Hi ha un 80% de ciutadans compromesos amb el referèndum: podem parlar de ruptura democràtica", ha manifestat el diputat, però ha rebutjat el terme 'revolució social' perquè, per a ell, el procés sobiranista representa una revolució democràtica.

Moviments socials

La conferència que ha pronunciat Tardà ha tingut com a títol 'República catalana, apoderament ciutadà i democràcia'. Hi ha destacat el valor dels moviments socials a l'hora de conquistar drets i d'oposar-se a la dictadura i ha cridat a incloure aquestes plataformes en un hipotètic procés constituent a Catalunya, que permeti guanyar més drets subjectius per la via constitucional.

Tardà ha apuntat que una hipotètica república catalana hauria de fonamentar-se en un sistema que permeti "anar més enllà" del que ha definit com a capitalisme salvatge, i ha afegit que la democràcia no ha d'estar supeditada a les exigències dels poders econòmics.

En aquest sentit, ha apostat per avançar cap a una "democràcia cooperativa" i ha alertat del possible naixement de moviments socials reaccionaris que no estiguin a favor de la república catalana. És per aquest motiu que ha reclamat una acumulació de forces abans i després d'una eventual proclamació de la república.

Per aconseguir-ho, Tardà ha vaticinat que serà necessari que una hipotètica constitució catalana sigui ratificada per més d'un 80% de la població i que els inicis d'una eventual república "no seran fàcils perquè tindran l'Estat en contra".