Catalunya serà present per primera vegada a l’Arendalsuka, el festival noruec que reuneix representats polítics, societat civil i els principals investigadors del think tanks del país. A un mes i mig de la celebració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya, la sisena edició del festival acollirà demà dijous un debat sobre el dret a decidir, la importància dels referèndums i, en concret, el cas català i l’1 d’octubre.

L’acte, organitzat conjuntament per l’Europabevegelsen (Moviment Europeista Noruec) i el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), es farà en anglès i porta per títol “El dret a ser escoltat: són els referèndums la nostra millor eina democràtica?”.

Hi haurà quatre parts diferenciades. A la part introductòria, el professor Jan Erik Grindheim, president d’Europabevegelsen, analitzarà l’ús i la funció del referèndum en diversos models democràtics. A continuació, la directora general d’Afers Exteriors de la Generalitat, Marina Falcó, exposarà el cas català. Jan Erik Mustad, professor de la Universitat d’Agder, parlarà sobre el referèndum del Brexit i el cas escocès. Finalment, Asle Toje, director de recerca del Nobel Peace Institute, tractarà sobre l’experiència del referèndum en què Noruega va rebutjar d’entrar a la Unió Europea l’any 1994. Moderarà el debat Erik Løkke, investigador del think tank noruec Civita.

Albert Royo, secretari general de Diplocat, explica que “Noruega és un país de gran tradició democràtica i amb experiència en referèndums i per tant és lògic que el cas català hi susciti interès”. També diu que amb aquest acte “es clou la sèrie de debats sobre Catalunya als festivals polítics d’estiu de països nòrdics i bàltics impulsats des de Diplocat, on hem pogut comprovar que el dret d’autodeterminació és un dret democràtic profundament arrelat en les respectives societats”.

Les darreres setmanes s’ha parlat sobre la situació política de Catalunya als festivals Folkemødet (Dinamarca), Lampa (Letònia), Almedalsveckan (Suècia) i Arvamusfestival (Estònia).

El festival polític noruec tindrà lloc dijous 17 d’agost de 10 a 11:45 hores del matí a l’Hotel Arendal Maritime a Arendal, ciutat situada al comtat d'Aust-Adger, a la regió de Sørlandet.