Rajoy

Mariano Rajoy ha declinat ser el candidat a la investidura un cop ha rebut l'encàrrec de formar govern per part del rei Felip VI. Però no ha llançat la tovallola i continuarà provant d'obtenir el suport del PSOE i de C's per aconseguir-lo.

Després d’una reunió d’hora i mitja entre el Rei i Rajoy a la Zarzuela, el monarca ha donat per finalitzada la ronda de contactes amb tots els líders polítics amb el rebuig de l'actual president en funcions de l'Executiu central a postular-se com a candidat ara com ara. Tot seguit, Felip VI ha convocat el president del Congrés, Patxi López per transmetre-li la decisió de Rajoy.

"En el transcurs de la darrera consulta, celebrada amb Mariano Rajoy Brey, Sa Majestat el Rei li ha ofert ser candidat a la Presidència del Govern. Mariano Rajoy Brey ha agraït a Sa Majestat el Rei l’oferiment, que ha declinat", ha indicat la Zarzuela en un comunicat.

Sense prou vots

El fet és que la candidatura de Rajoy no tenia garanties de tirar endavant, ja que només compta amb els 123 vots del PP, del tot insuficients per assolir la majoria necessària (absoluta en primera votació, és a dir, 176 a favor, o simple, en la segona, amb més vots a favor que en contra). Per això, el president espanyol ha constatat avui que, de moment, només té els vots afirmatius del seu partit i, almenys, 180 en contra, els que sumen el PSOE, Podemos, UP-IU i la resta de forces, entre les quals ERC, DiL i el PNB.

Coalició tripartida

Per això, Rajoy ha apel·lat de nou al PSOE –i, singularment, al seu candidat, Pedro Sánchez– i a C's (que només garanteix una abstenció en segona volta) per formar una gran coalició de govern tripartida que sumaria més de 250 escons al Congrés i que generaria seguretat i estabilitat dins i fora d'Espanya, ha argumentat.

Amb tot, Rajoy ha recordat que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, "s'ha negat a parlar" amb el partit més votat en les eleccions generals del 20 de desembre, que va ser el PP, encara que s'ha mostrat convençut que hi ha marge per al diàleg si hi ha voluntat.

Sánchez tanca la porta

Sánchez ja li va avançar que no propiciaria de cap manera un govern del PP i, "a partir d'aquí, no ha volgut parlar-ne", ha lamentat el president en funcions del Govern central, que s'ha mostrat especialment crític amb el seu adversari socialista.

Toti i això, el líder del PP no dóna per definitiva la seva renúncia, sinó que es prepara per continuar treballant fins a aconseguir " una majoria suficient" . En roda de premsa a la Moncloa, ha explicat que, de moment, no està " en condicions" de presentar-se a la candidatura, ja que no hauria aconseguit la majoria i, a més, pel fet de fer-se el ple d'investidura, hauria començat a comptar el temps, cosa que obligaria a convocar noves eleccions si en dos mesos no s'investeix nou president.

Opcions del PSOE

Amb aquest situació, inèdita en la democràcia espanyola, el divendres 27 el Rei obrirà una nova ronda de consultes amb els líders polítics, amb la possibilitat que finalment sigui Pedro Sánchez l'encarregat de formar govern. El líder socialista sumaria als 90 diputats del PSOE, els 69 de Podemos –Pablo Iglesias li ha ofert el seu suport i integrar-se com a vicepresident en un Executiu d'esquerres, del qual formaria part també UP-IU–, però necessitaria també alguns suports d'ERC, DiL o del PNB per superar els vots en contra del PP i de C's, que rebutgen tota mena d'acords amb Podemos.  

(FOTO: Rajoy en conferència de premsa a La Moncloa aquest divendres / EFE)