El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha apel·lat a la unitat dels polítics i de la societat davant el terrorisme, i ha rebutjat els xiulets i les protestes contra el Rei i el el seu Govern a la manifestació d'aquest dissabte a Barcelona: "Les ofenses d'alguns no les hem sentit".

"Ahir vam ser on havíem de ser i amb qui vam haver de ser, expressant el nostre suport a les víctimes del terrorisme i mostrant solidaritat amb la immensa majoria dels catalans assenyats i respectuosos", ha dit Rajoy durant un acte del PP a Pontevedra amb el qual el partit obre el curs polític.

El president del Govern s'ha mostrat "orgullós" d'haver participat a la manifestació de Barcelona contra el terrorisme i que hi fos també el rei Felip VI. Rajoy ha assenyalat, a més, que continuarà fent tot el que estigui a la seves mans per mantenir la unitat davant el terrorisme: "Aparcar les diferències ens fa grans. Vèncer el terrorisme desunits no és possible", ha indicat. Ha subratllat en diverses ocasions que "les víctimes ens volen units i els terroristes ens volen desunits" i ha ressaltat que la grandesa de la democràcia és la seva unitat davant els qui volen liquidar-la.

"Si els assassins canvien de mètodes, hàbits i conductes, nosaltres haurem de fer el mateix amb les eines de l'Estat de dret", ha assenyalat.

Peticions a Puigdemont

Més enllà de la manifestació, el president del Govern espanyol ha demanat al cap de l'Executiu català, Carles Puigdemont, que renunciï als seus plans independentistes i que es dediqui a allò que "realment preocupa als catalans". "El que hauria de succeir és que algunes polèmiques ràncies que res aporten a la convivència passessin a l'oblit", ha assegurat Rajoy durant l'acte a Pontevedra.

Tot i això, ha mantingut que això no depèn del Govern espanyol. "A les nostres mans està la responsabilitat de defensar la sobirania nacional, la Constitució espanyola i la legalitat de Catalunya, el seu Estatut, les seves garanties democràtiques i la seva pluralitat", ha puntualitzat. 

Per a Rajoy, a més de fer front a l'amenaça terrorista, als ciutadans els preocupa també la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball, entre d'altres. En aquesta línia, el president del Govern espanyol ha assegurat que se l'Executiu es dedicarà a millorar aquests àmbits, després de mostrar el seu orgull per tot allò fet els últims anys i per èxits com el que ha reiterat que s'aconseguirà el 2019: arribar a 20 milions de persones amb ocupació.