Utilitzar, encara que discretament, els despatxos dels consellers. Aquesta és la consigna que han rebut els ministres del govern espanyol directament del seu president, Mariano Rajoy, per a les pròximes setmanes fins que se celebrin les eleccions del 21 de desembre.

Així ho avança El Confidencial Digital, que apunta que l'ocupació dels despatxos es faci generant el mínim soroll possible. De moment, aquesta maniobra no ha tingut lloc i fins ara cap ministre espanyol no ha pres possessió dels despatxos dels consellers, encara que sí que han arribat a algunes conselleries diversos càrrecs tècnics.

En realitat, ni tan sols la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, no ha estat a Catalunya des de l'aplicació de l'article 155, que va comportar la liquidació de l'autogovern català.

Sempre segons aquest mitjà, Rajoy planteja un canvi d'estratègia a mesura que s'apropa la data de les eleccions, de manera que en pocs dies s'acabi produint el temut desembarcament de ministres espanyols.

"Se consiga el efecto, sin que se note el cuidado"

La consigna, en tot cas, és procedir amb discreció, una cosa que recorda la famosa maniobra de 1716, després de la liquidació de les institucions d'autogovern català, quan es va introduir la llengua espanyola amb les instruccions secretes que "se consiga el efecto, sin que se note el cuidado".

Per això es demana als ministres que passin el mínim temps possible als despatxos i els ocupin només per tramitar els assumptes necessaris per al funcionament bàsic.