El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha advertit que si la Mesa del Parlament qualifica favorablement la proposició de llei de referèndum registrada per Junts pel Sí i la CUP l'Executiu ho recorrerà immediatament, perquè és "una nova puntada de peu al sistema democràtic".

En roda de premsa després de despatxar en el Palau de Marivent, a Mallorca, amb el Rei Felip VI, Rajoy ha afirmat que davant l'1 d'octubre cal donar "un missatge al món" que Espanya és "un país seriós, on es compleix la llei", i ha indicat que després d'aquesta data, amb independència de quin sigui l'escenari, la "prioritat inexcusable" és que hagi un acord entre les principals forces.

I és que, segons ha subratllat, Catalunya és l'assumpte que més el preocupa en aquests moments, perquè creu en la unitat d'Espanya i perquè és la seva obligació defensar la llei i als catalans que no volen la independència.

Per això, s'ha congratulat que el Tribunal Constitucional hagi admès a tràmit el recurs presentat pel Govern espanyol contra la reforma del reglament del parlament català que permetria l'aprovació exprés de les anomenades "lleis de desconnexió".

Una reforma "il·legal" i "profundament antidemocràtica", ha argumentat, que "retalla" drets dels diputats que no són la majoria, que ha estat suspesa pel TC en tant decideix sobre el recurs del Govern. També seria il·legal -ha afegit- que la Mesa qualifiqués favorablement la proposició de llei del referèndum, per la qual cosa el Govern presentaria un recurs al TC.

“No fer res” abans de l’1-0

Pel que fa a una eventual reforma constitucional, Rajoy ha dit avui que és partidari "de no fer res" abans de l'1 d'octubre, data anunciada del referèndum català, ni tan sols començar a parlar de la reforma del model territorial o de la Constitució.

Rajoy s'ha respost així a preguntes dels periodistes sobre la possibilitat que el PSOE vulgui iniciar al setembre converses per a la reforma constitucional. Segons ha subratllat el president espanyol, Catalunya és l'assumpte que més el preocupa en aquests moments, perquè creu en la unitat d'Espanya i perquè és la seva obligació defensar la llei i als catalans que no volen la independència.

"Crec que dono batalla per una justa causa i perquè crec que hi ha gent que s'està equivocant, que s'ha lliurat en mans de la gent més extremista i radical que hi ha hagut a Espanya en desenes d'anys, que són la CUP (...). Aquesta és la gent a qui alguns deixen que marqui el rumb a Catalunya. Per descomptat Mariano Rajoy no els deixarà", ha incidit.